Russische acties “kunnen niet onbeantwoord blijven”: Nederlandse premier

Image source - Pexels.com


Rusland zal “de gevolgen voelen van sancties” voor het schenden van de soevereiniteit van Oekraïne door de erkenning van Luhansk en Donetsk, zei de Nederlandse premier Mark Rutte dinsdag in een korte persverklaring. Hij noemde de acties van Rusland een “escalatie” en onaanvaardbaar. “Dit kan niet onbeantwoord blijven”, zei hij, meldt het AD.

Volgens Rutte zullen de sancties streng zijn en nog strenger worden als Rusland militairen de regio in stuurt. “Er zijn nog steeds onbevestigde berichten dat dit al gebeurt. Maar daar wil ik nu nog niet op vooruitlopen”, zei hij. Het is nog niet voldoende vastgesteld dat Rusland Oekraïne binnenvalt, zei hij.

Rutte zei dat hij de Russische president Vladimir Poetin “redelijk goed” kent en zich “zeer bewust is van de economische sancties die hem te wachten staan”.

Nederland zal Oekraïne steunen als er oorlog komt, maar Nederland zal geen soldaten sturen, benadrukte Rutte. “Oekraïne is geen lid van de NAVO.”

Op maandagavond kondigde Poetin aan dat Rusland de onafhankelijkheid van de afvallige Oekraïense regio’s Loehansk en Donetsk erkende en een “vredesmissie” in de opstandige gebieden lanceerde. Pro-Russische separatisten vechten sinds 2014 met de Oekraïense regering in deze regio’s. Vlucht MH17 werd als onderdeel van dit conflict geraakt door een raket die werd afgevuurd.

“De man is natuurlijk totaal paranoïde”, zei Rutte na de toespraak van de Russische president in talkshow Jinek over Poetin. Volgens Rutte schilderde Poetin de Oekraïense regering af als een soort dictatuur, terwijl de Oekraïense regering democratisch is gekozen. “Dat is heel anders dan de situatie in Rusland.”

Partijen in de Tweede Kamer riepen het kabinet op om in de EU te pleiten voor harde sancties tegen Rusland.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?