Russen kunnen geen Nederlandse visa aanvragen na uitzetting diplomaten

Image source - Pexels.com


Russische staatsburgers kunnen vanaf woensdag geen visum voor Nederland meer aanvragen bij de Nederlandse ambassade in Moskou. Dit is geen strafmaatregel, maar een gevolg van het besluit van de Russische regering om 15 Nederlandse diplomaten het land uit te zetten, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Daardoor zijn er te weinig diplomaten over om de afdeling consulaire zaken van de ambassade op volle toeren te draaien. Visa voor kort verblijf kunnen daarom niet meer worden afgegeven. Uitzonderingen zijn mogelijk op zwaarwegende humanitaire gronden. Bijvoorbeeld als iemand om politieke redenen het land moet verlaten.

Bij de ambassade vragen gemiddeld 150 Russen per week een visum voor kort verblijf in Nederland aan, aldus een woordvoerder van het ministerie. Het is onduidelijk hoe lang de maatregel van kracht blijft. Hoewel de consulaire afdeling met een beperkte capaciteit werkt, staat de ambassade nog steeds open voor inburgeringsdocumenten en andere zaken.

Het uitzetten van Nederlandse diplomaten was een vergeldingsmaatregel van de Russische regering nadat Nederland eind maart 17 Russische diplomaten de deur had gewezen. Ze waren volgens de Nederlandse regering in het geheim actief als inlichtingenofficieren. Het kabinet besloot de diplomaten het land uit te zetten omdat de groep een bedreiging vormde voor de nationale veiligheid.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?