Rusland zet 15 Nederlandse diplomaten het land uit, waaronder 14 in Moskou

Image source - Pexels.com


De Russische regering eiste dinsdag dat 15 Nederlandse diplomaten Rusland verlaten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken van het land bevestigde dat het een “vergeldingsmaatregel” was nadat Nederland eind vorige maand 17 Russische diplomaten had uitgezet. De Nederlandse regering beweerde dat het Russische volk eigenlijk voor inlichtingendiensten werkte.

Onder de Nederlanders die Rusland moeten verlaten, zijn 14 mensen werkzaam op de ambassade in Moskou. Ook een andere medewerker van het consulaat in Sint-Petersburg werd persona non grata verklaard. “Ze kregen het bevel om het grondgebied van de Russische Federatie binnen twee weken te verlaten”, aldus het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring. De Nederlandse ambassadeur, Gilles Beschoor Plug, is schriftelijk op de hoogte gesteld van het besluit.

In de verklaring van de Russische regering werd beweerd dat 18 van haar burgers Nederland moesten verlaten, waaronder ambassadepersoneel in Den Haag, personeel van handelsdelegaties in Amsterdam en vertegenwoordigers van het land bij de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens. In het laatste geval liet de Russische regering doorschemeren dat Nederland zich niet hield aan de overeenkomst van 1997 waarbij het hoofdkantoor van de OPCW in Den Haag werd gevestigd.

Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra zei eerder dat de reden voor de uitzetting is dat de Nederlandse binnenlandse en militaire inlichtingendiensten “aangetoond hebben dat de betrokken personen, geaccrediteerd als diplomaten van de Russische missie in Nederland, in het geheim actief zijn als inlichtingenofficieren”. Hoekstra had gezegd dat zijn ministerie voorbereid was op een mogelijke Russische vergelding.

Nederland zette eerder al in 2020 Russische diplomaten het land uit die werden beschuldigd van spionage in de Nederlandse hightechsector nadat ze contact hadden gelegd met mensen op LinkedIn. De diplomaten werden in het kader van een langdurig onderzoek gemonitord door de Nederlandse binnenlandse inlichtingendienst AIVD. Twee andere Russische diplomaten kregen ook te horen dat ze Nederland moesten verlaten na de vergiftiging in 2018 van Sergei Skripal en zijn dochter in Engeland. Kort daarna arresteerde de Nederlandse politie twee Russische spionnen die naar verluidt naar Zwitserland reisden om het Spiez-laboratorium, dat onderzoek deed naar de Skripal-vergiftiging, en gifgasaanvallen die door Syrië zouden zijn uitgevoerd, te hacken.

Ook Rusland heeft dinsdag bevolen dat diplomaten uit België het land moeten verlaten. Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat het 12 ambassademedewerkers in Moskou treft als reactie op de uitzetting door België van 21 Russen die werkzaam zijn in de ambassade van dat land in Brussel. België beweerde dat de Russische burgers betrokken waren bij spionage.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?