Rusland wint als parlement valt, zegt Nederlandse inwoner van Kiev

Image source - Pexels.com


Bob Wouda, die met zijn Oekraïense vrouw en twee schoolgaande kinderen in Kiev woont, kijkt met afschuw toe hoe zijn geboorteplaats door het Russische leger wordt overspoeld. Volgens de laatste berichten die hij hoorde van mensen op de grond, waren de Russen naar het centrum van de hoofdstad verhuisd. “Als ze het parlementsgebouw in bezit nemen, is de Russische verovering een feit”, zegt Wouda (72), een gepensioneerde majoor.

Elektriciteit en telefoondiensten in de Oekraïense hoofdstad zijn nog steeds operationeel. Wouda heeft voortdurend contact met zijn vrouw en kinderen. “Ze zijn redelijk veilig in de kelder en maken het naar omstandigheden goed. Ons flatgebouw vloog in brand nadat het werd geraakt door mortiervuur. Maar ik weet niet hoe groot de schade is.”

Hij is pessimistisch over de toekomst van Oekraïne. “Ondanks de sancties weigert Europa zelf economisch te lijden. Hierdoor kan Poetin zijn ding blijven doen. Als Europa zullen we echte offers moeten brengen als we de opmars van de Russische dictatuur willen stoppen. Je kunt er zeker van zijn dat Poetin dat zal doen regeren Oekraïne met een harde hand.” Rusland moet wat Wouda betreft afgesneden worden van SWIFT, het internationale betalingssysteem. “Maar zo ver willen de VS en Europa blijkbaar niet gaan.”

De Nederlander woont al jaren in Oekraïne en is voorzitter van de Stichting Platform Samenwerking Nederland-Oekraïne. Hiervoor komt hij regelmatig naar Nederland. Hij was in Nederland om een ​​nieuwe lading medische benodigdheden te regelen toen de invasie begon.

Door de snelle Russische opmars kan hij voorlopig niet naar huis. Een paar dagen geleden kwam de gedachte dat Russische troepen niet naar Kiev zouden komen, dus schatte hij dat hij naar Nederland zou kunnen afreizen om zaken te regelen. “Een verkeerde inschatting, zo blijkt nu. Ik zou instinctief niets liever willen dan meteen naar Kiev gaan, maar dat kan nu niet.

Wouda levert met zijn stichting medische apparatuur en “informatie in de breedste zin van het woord” aan Nederlanders en Oekraïners. Wouda’s vrouw is arts in Oekraïne.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?