Rusland trekt verblijfsvergunning Nederlandse correspondent in

Image source - Pexels.com


De Russische autoriteiten hebben de verblijfsvergunning van Tom Vennink, correspondent van de Volkskrant in Moskou, met onmiddellijke ingang ingetrokken. Volgens de krant was dit vanwege “administratieve overtredingen”. Vennink mag Rusland volgens de Volkskrant pas in januari 2025 in.

Maandag vernam de correspondent dat hij het land binnen drie dagen moest verlaten vanwege overtredingen een paar jaar geleden, schreef de krant. Zo kreeg hij in november 2019 een boete omdat hij zijn woonadres in Moskou niet op tijd aan de autoriteiten meedeelde. In januari 2020 kreeg hij een boete nadat hij zonder toestemming de provincie Chukotka had bezocht.

Het is hoofdredacteur Pieter Klok een raadsel waarom de Russische regering nu deze stap heeft gezet, zegt hij tegen de krant. “In voorgaande jaren waren dergelijke bestuurlijke overtredingen nooit een belemmering voor verlenging van de verblijfsvergunning.” Volgens de Volkskrant hebben de autoriteiten niet uitgelegd waarom ze “de oude overtredingen ineens als grond voor deportatie gebruikten”.

Thomas Bruning, secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), vindt dat Rusland met de maatregel tegen Vennink een zorgwekkend signaal heeft gegeven. “Het lijkt er immers op dat dit om politieke redenen is gebeurd”, zei Bruning. De NVJ-secretaris zegt met de hoofdredacteuren van de Volkskrant en Vennink te willen overleggen wat zij kunnen doen om ervoor te zorgen dat de correspondent zijn werk in Rusland kan hervatten.

Desgevraagd betuigde demissionair minister van Buitenlandse Zaken Ben Knapen zijn diepe spijt dat de correspondent het land was uitgezet. “Persvrijheid is een groot goed en we zetten ons in om ervoor te zorgen dat journalisten hun werk kunnen blijven doen”, aldus Knapen. Het ministerie staat in contact met de Volkskrant en heeft op verschillende manieren contact opgenomen met Moskou over de zaak. “Onze ambassadeur in Moskou had om opheldering gevraagd. We hebben de zaak ook besproken met de Russische ambassadeur in Den Haag. We kregen het antwoord dat het visum van de correspondent om administratieve redenen niet kan worden verlengd.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?