Rusland keurt belastingverlaging op cryptocurrencies en digitale activa goed

Rusland keurt belastingverlaging op cryptocurrencies en digitale activa goed
Image source - Pexels.com


Rusland keurt een belastingverlaging op cryptocurrencies en digitale activa goed om de impact van de sancties van Oekraïne te verzachten.

Op dinsdag hebben Russische wetgevers een wetsvoorstel aangenomen dat uitgevers van digitale activa en cryptocurrency zou kunnen uitsluiten van de belasting op de toegevoegde waarde.

De Russische centrale bank is al lang sceptisch over cryptocurrencies en andere digitale activa, daarbij verwijzend naar risico’s voor de financiële stabiliteit.

Maar in februari gaf de toezichthouder de eerste licentie om digitale activa uit te wisselen aan het blockchain-platform Atomyze Russia. Een licentie voor de grote financiële instelling Sberbank volgde snel.

Als gevolg van de gebeurtenissen in Oekraïne hebben ongekende westerse sancties het hart van het Russische financiële systeem getroffen en hebben politici zich ingespannen om nieuwe wetgeving aan te nemen om het effect te verzachten.

Dinsdag, in de tweede en derde lezing, hebben leden van de Doema een wetsvoorstel aangenomen dat uitgevers van digitale activa en informatiesysteembeheerders die deelnemen aan hun uitgifte vrijstelt van belasting over de toegevoegde waarde.

Daarnaast definieert het belastingtarieven die van toepassing zijn op inkomsten uit de verkoop van digitale activa.

Het huidige transactietarief is 20%, hetzelfde als het tarief voor gewone activa. Volgens de voorgestelde wet zou het belastingtarief voor Russische ondernemingen 13% zijn en voor buitenlandse ondernemingen 15%.

Om het wetsvoorstel wet te laten worden, moet het door de Eerste Kamer worden overwogen en door president Vladimir Poetin worden ondertekend.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?