Rusland, China bespioneren Nederlandse bedrijven via LinkedIn: rapport

Image source - Pexels.com


Geheime diensten uit China en Rusland benaderen stelselmatig duizenden medewerkers van Nederlandse hightechbedrijven via nepaccounts op LinkedIn. Ze doen zich voor als collega-wetenschappers of technici, of adviseurs of recruiters en proberen via chantage of omkoping bedrijfsgeheimen te achterhalen, meldt het Financieele Dagblad op basis van informatie van de algemene inlichtingendienst AIVD.

De AIVD is zo bezorgd over de omvang van deze vorm van spionage dat ze later deze week een waarschuwingscampagne op sociale media lanceert. De campagne maakt Nederlandse werknemers en ambtenaren bewust van de gevaren.

Uit onderzoek van de AIVD blijkt dat China en Rusland heel systematisch te werk gaan, zegt AIVD-directeur Erik Akerboom tegen de krant. “Sociale netwerken zoals LinkedIn of Instagram worden continu gekopieerd en opgeslagen in databases. Die analyseren ze om doelen in het vizier te krijgen. Het zijn mensen die toegang hebben tot bijzondere technologische kennis. De data worden gecombineerd met informatie uit regelrechte hacks in hun organisatie, in welke specifieke persoonsgegevens worden opgevraagd.”

Na het eerste contact via LinkedIn maken de spionnen de relatie al snel ‘persoonlijker’, aldus Akerboom. Ze vleien hun doelwit met hun kennis en expertise. “Je krijgt het verzoek om iets te vertalen. Dan leggen ze misschien persoonlijk contact op een congres.” Twee Russische spionnen die in 2020 uit Nederland zijn verdreven, benaderden hun slachtoffers eerst op LinkedIn, zegt Akerboom tegen het FD.

Volgens Cody Barrow, directeur dreigingsanalyse bij cybersecuritybedrijf EclecticIQ in Amsterdam, hebben de afgelopen tien jaar “vele duizenden Nederlanders” LinkedIn-verzoeken ontvangen van Chinese spionnen. Targets accepteren verzoeken vaak kritiekloos, vooral als de aanvrager al contacten met hen deelt. Veel mensen zijn ook vatbaar voor vleiende opmerkingen, zei Barrow. Hij schat dat ongeveer de helft van de beoogde Nederlanders het verzoek heeft geaccepteerd, zegt hij tegen het FD.

De Nederlandse hightechbedrijven NXP en ASML vertelden het FD dat ze hun medewerkers niet verbieden om LinkedIn-profielen te hebben. “We hebben wel protocollen voor de informatie die mensen delen op sociale netwerken”, zegt een woordvoerder van chipfabrikant NXP. Chipmachinemaker ASML zegt werknemers te waarschuwen voor de risico’s van dergelijke socialemedia-accounts.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?