Rusland beveelt bij verstek arrestaties van bloggers over Oekraïne


Een rechtbank in Moskou heeft dinsdag bij verstek de arrestaties bevolen van de Russische bloggers Michael Nacke en Veronika Belotserkovskaya, op beschuldiging van het in diskrediet brengen van het leger en zijn offensief in Oekraïne.

Nacke, een 28-jarige criticus van het Kremlin, host een YouTube-kanaal met meer dan 700.000 abonnees waar hij de militaire acties van Rusland in Oekraïne bespreekt.

Hij is een Russisch staatsburger en bevindt zich momenteel in Litouwen, vertelde hij aan AFP, nadat een rechtbank in Moskou zijn detentie had bevolen.

Nacke zei dat hij ervan werd beschuldigd “een oorlog een oorlog te noemen” en vervolgd werd vanwege zijn updates over het verloop van de Russische militaire campagne in Oekraïne op zijn YouTube-kanaal.

Hij riskeert tot 10 jaar gevangenisstraf als hij terugkeert naar Rusland, zei hij.

Hij zei dat zijn arrestatie ‘onderdeel was van de enorme druk op journalisten en analisten die objectief het verloop van de huidige oorlog beschrijven’.

Lees ook:  Burgemeester Krimpenerwaard stapt op vanwege 'grensoverschrijdend incident'

“Het doel van het Kremlin en (president Vladimir) Poetin persoonlijk is om iedereen het zwijgen op te leggen”, zei hij.

Hij zei dat hij zou doorgaan met zijn rapporten.

‘Er is nu niets belangrijkers,’ zei hij.

Nacke maakt video’s met Ruslan Leviev, de oprichter van het Conflict Intelligence Team, een team van bloggers dat onderzoek doet naar het Russische leger.

Een rechtbank heeft afzonderlijk de arrestatie gelast van Leviev, die ook Rusland heeft verlaten.

De rechtbank in Moskou beval dinsdag ook de aanhouding bij verstek van Belotserkovskaya, een blogger met meer dan 900.000 volgers op Instagram.

Belotserkovskaya, die in Frankrijk woont, is een populaire culinaire blogger die ook opmerkingen heeft gepubliceerd over de Russische militaire campagne in Oekraïne.

Nadat Poetin op 24 februari troepen naar Oekraïne had gestuurd, introduceerde Rusland gevangenisstraffen tot 15 jaar voor het verspreiden van informatie over zijn leger dat door de regering als vals werd beschouwd.

Lees ook:  Nederlandse overheid laat sociale afstand voor Covid-toegangspassen niet vallen; Geen quarantaines voor gevaccineerde reizigers

In maart werd Belotserkovskaya het eerste doelwit van de nieuwe wetgeving.

Veel critici van het offensief van Moskou in Oekraïne zijn gearresteerd en gevangengezet, waaronder oppositiepoliticus Vladimir Kara-Murza en kunstenaar Aleksandra Skochilenko.

Onafhankelijke media, waaronder Novaya Gazeta, zijn de afgelopen weken stilgelegd of opgeschort, en tienduizenden Russen hebben het land verlaten.

Plaats een reactie