Ruim 21.500 Afghanen vroegen asiel aan in Nederland

Image source - Pexels.com


Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de afgelopen weken 21.512 e-mails ontvangen van mensen in Afghanistan die asiel hebben aangevraagd in Nederland, zeggen de interim-ministers Sigrid Kaag van Buitenlandse Zaken en Ank Bijleveld van Defensie dinsdag in een “factsheet” aan de Tweede Kamer. Voor asielverzoeken uit Afghanistan is een speciaal e-mailadres ingesteld, meldt de NOS.

De ministers voegden eraan toe dat één e-mail verzoeken voor meerdere personen kan bevatten, waardoor het aantal daadwerkelijke asielverzoeken wel eens hoger kan zijn. De ministeries werken aan een verdere inventarisatie om precies te kunnen zien om hoeveel mensen het gaat. Ze zeiden ook dat de e-mails “aanvankelijk verband lijken te houden met de motie van Belhaj et al.”, verwijzend naar een door het parlement aangenomen motie van D66 waarin staat dat de regering andere mensen die voor Nederland werkten moet helpen evacueren, niet alleen tolken en ambassades arbeiders.

Uit de factsheet bleek ook dat de 1.673 mensen de afgelopen weken vanuit de Afghaanse hoofdstad Kabul naar Nederland zijn geëvacueerd. Deze groep bestaat volgens de ministers uit 708 Nederlanders, 371 tolken en anderen die werkten voor internationale militaire of politiemissies en familieleden, 211 lokale ambassademedewerkers en familieleden, 30 VN-medewerkers, 19 mensen die voor de NAVO werkten, en 319 andere mensen die onder de doelgroepen van de motie Belhaj vielen.

De ministers zeiden dat het kabinet zijn inspanningen voortzet om meer mensen te evacueren. Een Nederlands team en een C-130 Hercules transportvliegtuig stonden tot dit weekend voor mogelijke inzet gestationeerd in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad, toen ze werden teruggeroepen omdat “duidelijk werd dat er op korte termijn geen inzet was voorzien”.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?