Rotterdamse exitpoll laat overwinningen zien voor Leefbaar, FvD en Volt; Nieuwegein, Zwolle tonen linkse beweging

Image source - Pexels.com


De eerste exitpolls bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 lieten een bescheiden verandering zien in Rotterdam en grotere machtsverschuivingen in Nieuwegein en Zwolle. De peilingen zijn uitgevoerd door Ipsos in opdracht van de NOS en kunnen afwijken van de definitieve telling van de stemmen.

In Rotterdam zou Leefbaar Rotterdam vrijwel zeker de grootste partij blijven, die naar schatting 21,2 procent van de stemmen haalde, tegen 20,5 procent vier jaar geleden. Daarmee zou de partij haar 11 zetels in de Rotterdamse gemeenteraad kunnen behouden.

De stad lijkt waarschijnlijk twee partijen gelijk te hebben als de op een na grootste, waarbij GroenLinks en D66 ongewijzigd blijven met vijf zetels. Labour en VVD zouden naar verwachting allebei een zetel verliezen, waardoor ze op vier zetels gelijk zouden zijn met Denk.

Bij hun debuut in de op een na grootste stad van het land leek Forum voor Democratie drie zetels te pakken. Volt ging ook in première in Rotterdam en zal naar verwachting twee zetels bemachtigen. Ook ChristenUnie en Jezus Leeft zagen er naar uit dat ze elk hun eerste stoel gaan bemachtigen.

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb zei tegen de NOS dat de opkomst in de stad slechts 38,9 procent was. Dat was veel lager dan vier jaar geleden, toen 46,7 procent stemde. De stad met 651.000 inwoners kende de hele dag lage opkomstcijfers.

Nieuwegeinse exitpoll laat grote verschuiving zien

GroenLinks is de ogenschijnlijk grote winnaar in Nieuwegein, een gemeente van zo’n 65.000 inwoners in Utrecht. De linkse partij verdubbelde haar stemmenaantal in vergelijking met vier jaar geleden. Hun 18 procent van de stemmen zal naar verwachting overeenkomen met de VVD, die de steun met een paar procentpunten zag dalen. Beide partijen krijgen naar verwachting zes zetels in de gemeenteraad, een stijging van drie voor de Groenen en een verlaging van één voor de VVD.

Ook PvdA zag een stijging van één zetel naar vier, net als D66. Ook de lokale partij Lokale Vernieuwing zag een boost van twee naar drie zetels, en De Unie verdiende hun enige zetel.

Behalve de VVD verliezen Christen Unie en Ieders Belang naar verwachting één zetel, waardoor het gemeentelijk totaal wordt gehalveerd. CDA en de Senioren Partij zullen naar verwachting hun drie zetels behouden, en Stadspartij NUwegein zal waarschijnlijk haar enige zetel behouden.

Zwolle laat ook verschuiving naar links zien

Ook GroenLinks leek, net als de ChristenUnie, in Zwolle een groot draagvlak te hebben. De verwachting is dat de twee partijen hun zeven zetels in de Overijsselse stad behouden met zo’n 18 procent van de kiezers. D66 zou waarschijnlijk ook gelijk eindigen als de derde grootste partij met vijf zetels, een stijging van één, waarmee ze op gelijke hoogte kwamen met de VVD, wiens stand onveranderd bleef.

Volgens de peiling van Ipsos en NOS behaalde de linkse partij Partij voor de Dieren twee zetels. Dit is de debuutpoging van de partij om een ​​plekje in de Zwolse gemeenteraad te veroveren. Het is ook het debuut voor Volt, dat waarschijnlijk één zetel zou bemachtigen. Labour zou waarschijnlijk zijn vier zetels behouden en SP leek waarschijnlijk zijn twee zetels te behouden.

De twee verliezers van de gemeenteraad waren Swollwacht, die zijn steun zag halveren tot drie zetels. Dat zou de partij van de derde grootste partij naar de vijfde of zesde grootste brengen. Het CDA leek ook één zetel te verliezen, waardoor het totaal op drie kwam.

Ruim 64 procent van de Zwollenaren heeft gestemd bij de verkiezingen, blijkt uit peilingen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?