Rotterdam verontschuldigt zich voor slavernijverleden

Image source - Pexels.com


Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam heeft vrijdag namens het college van burgemeester en wethouders excuses aangeboden voor de deelname van het Rotterdamse stadsbestuur aan het systeem van kolonialisme en slavernij sinds 1600, meldt de NOS.

De verontschuldiging volgt op een onderzoek naar de rol van Rotterdam in de koloniale handel, slavenhandel en slavernij. Uit de eind vorig jaar gepubliceerde resultaten bleek dat Rotterdamse bestuurders in de 17e en 18e eeuw nauwe banden hadden met de handelsmaatschappijen. En de 19e-eeuwse handel in Nederlands-Indië zorgde voor een groei van de stad als wereldhaven.

Aboutaleb heeft er vandaag, 10 december, bewust voor gekozen om Rotterdams excuses aan te bieden omdat het Internationale Dag van de Mensenrechten is. Hij en de wethouders zien een belangrijk verband tussen deze verontschuldiging en de mensenrechten in het heden.

Rotterdam is de tweede van de vier grote Nederlandse steden die zich verontschuldigt voor zijn rol in de slavernijgeschiedenis. Amsterdam deed dat op 1 juli. Ook Den Haag en Utrecht lieten onderzoek doen naar de rol van het stadsbestuur in het koloniale verleden. De rijksoverheid zal geen excuses aanbieden, zei premier Mark Rutte vorig jaar.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?