Rotterdam Covid maatregelen protest gaat door ondanks staking oproerpolitie

Image source - Pexels.com


Ondanks een korte werkonderbreking van ME in Rotterdam, gaat naar verwachting zondagmiddag in Rotterdam een ​​demonstratie tegen de coronamaatregelen van de overheid door zoals gepland. De gemeente verwacht 15.000 deelnemers aan de protestmars, die om 12.00 uur in het centrum begint en over de Willemsbrug en Erasmusbrug via het Noordereiland naar Rotterdam-Zuid gaat.

Het protest, dat om 12.00 uur op de Binnenrotte begint en daar om 17.00 uur eindigt, wordt georganiseerd door actiegroep Nederland in Verzet. Ook organiseerde de groep drukbezochte protesten tegen het overheidsbeleid in Amsterdam en daarbuiten.

Het stadsbestuur laat het protest doorgaan, omdat de gemeente, het Openbaar Ministerie (OM) en de politie ervan uitgaan dat de openbare orde voldoende kan worden gehandhaafd.

Overlappend met het protest is een geplande werkonderbreking door de oproerpolitie aldaar. De betrokken politievakbonden willen een bericht sturen naar het kabinet, dat naar eigen zeggen niet wil voldoen aan de eisen voor een nieuwe politie-cao. De politie roept op tot betere arbeidsomstandigheden, hogere lonen en de overheid om onderbezetting aan te pakken.

“We draaien soms dubbele diensten. Dat is niet goed. Na 16 uur werken ben je niet meer zo scherp als aan het begin van je dienst. Er zijn ambtenaren die zoveel overuren hebben gemaakt dat ze een jaar niet meer hoeven te werken”, zegt vakbondsafgevaardigde Coen Verplak tegen Rijnmond. De afgelopen weken is de politie in het hele land beperkt in staking gegaan, onder meer bij een protest in januari tegen de maatregelen tegen het coronavirus op het Museumplein in Amsterdam en tijdens een voetbalwedstrijd in Eindhoven.

De ME-staking begon om 10.00 uur. De politieagenten zullen zich met hun uitrusting opstellen langs de protestroute. Ze zullen hun uniform aantrekken en de onderbreking om 14.00 uur beëindigen, maar als er zich vooraf problemen voordoen, zullen ze hun staking vroegtijdig beëindigen. “Als de stad in brand staat, gaan we naar buiten. Natuurlijk zullen we dat doen”, zei Verplak.

Rondom de wedstrijd tussen Feyenoord en Sparta zal politie-inzet zijn in De Kuip, die om 12:15 uur begint. In De Kuip, waar 16.000 mensen de Rotterdamse derby zullen bijwonen. Dat is slechts een derde van de toeschouwerscapaciteit van het stadion, aangezien er volgens de huidige coronavirusregels niet meer mensen worden toegelaten.

Hoewel het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) zondag code geel heeft gewaarschuwd vanwege harde windstoten voor provincies, waaronder Zuid-Holland, hebben de bij het Rotterdamse protest aangesloten groepen het evenement niet formeel afgelast.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?