RIVM-leider beschuldigd van tunnelvisie tijdens vroege fase pandemie


Het Outbreak Management Team en het kabinet richtten zich vooral op de bestrijding van het coronavirus. Dat perspectief bleef dominant, en dat komt omdat RIVM-baas Jaap van Dissel “in bijna alle crisisteams aanwezig was”, zegt de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in zijn eerste van drie rapporten over de aanpak van het kabinet met de coronaviruspandemie.

Volgens de OVV maakte de “dominantie van dit perspectief het voor adviseurs en beslissers moeilijker om verder te kijken dan het thema infectieziekte”.

Van Dissel was voorzitter van het Outbreak Management Team, dat het kabinet adviseerde over de aanpak van het coronavirus. Hij is directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM. Daarnaast is hij hoogleraar infectieziekten in het academisch ziekenhuis LUMC in Leiden.

Het kabinet heeft bij de aanpak van de uitbraak van het coronavirus te weinig aandacht besteed aan de maatschappelijke gevolgen van de maatregelen. Ze waren “ondergeschikt aan het onder controle krijgen van het virus”, constateerde de OVV.

Lees ook:  We moeten een einde maken aan de agressie van Poetin: Nederlandse premier

Volgens de OVV heeft het kabinet “geen adequaat antwoord gegeven op de groeiende onvrede over maatschappelijke thema’s als toenemende leerachterstand, toenemende eenzaamheid, inperking van grondrechten, uitgestelde zorg en verminderde kwaliteit van leven in zorgcentra”. Door deze gevolgen nam het draagvlak voor de maatregelen langzaam maar zeker af.

De OVV zei ook dat Van Dissel het vertrouwen van het publiek in het coronavirusbeleid van de overheid “ondermijnde” door openlijk te twijfelen aan het nut van mondkapjes.

Hij dacht dat gezichtsmaskers tot een vals gevoel van veiligheid konden leiden. Het dragen van mondkapjes zou mensen lakser kunnen maken met andere voorzorgsmaatregelen, zoals handen wassen, afstand houden van anderen en thuisblijven bij klachten, dacht hij.

Toen het kabinet in 2020 het dragen van mondkapjes verplicht stelde, eerst in het openbaar vervoer en later in de openbare ruimte, noemde Van Dissel het een politieke keuze en geen wetenschappelijke. “Door deze uitspraken werd het regeringsbeleid ondermijnd door adviseurs van diezelfde regering”, aldus de OVV. Volgens de raad heeft het niet geholpen “het draagvlak voor de aangekondigde maatregelen te behouden”. Op een andere plaats in het rapport stelt de OVV dat Van Dissel ‘het vertrouwen van het publiek in het overheidsbeleid heeft ondermijnd’.

Lees ook:  Kabinet lanceert isolatie-, energiebesparingscampagne

Plaats een reactie