Rijke Russen met Nederlandse belangen die EU-sancties ontlopen: experts

Image source - Pexels.com


Rijke Russen met belangen in Nederland vermijden massaal westerse sancties door hun belangen in bedrijven te verkleinen, zodat ze geen meerderheidsaandeelhouder meer zijn, zeggen meerdere experts op het gebied van sancties tegen BNR. Dit maakt het moeilijker om te bepalen of sancties moeten gelden voor de betrokken bedrijven.

Een kantoor wordt gezien als eigendom van iemand als die persoon een meerderheidsbelang heeft, zegt advocaat Sebastian Bennink van BenninkAmar Advocaten tegen de omroep. “Maar volgens de Europese sanctiewetgeving moet ook worden bekeken of de gesanctioneerde partij controle kan uitoefenen over het niet-gesanctioneerde bedrijf, ook als die persoon niet langer eigenaar is van het bedrijf”, legt hij uit. “Tegoeden en economische middelen die toebehoren aan, eigendom zijn van of gecontroleerd worden door een gesanctioneerde partij moeten worden bevroren.”

Volgens Bennink betekent dit niet dat financiële instellingen al voor de inval in Oekraïne machteloos staan ​​tegenover gesanctioneerde Russen die hun belang in Nederlandse bedrijven verminderen. Russisch geld kan nog steeds worden bevroren als kan worden aangetoond dat ze zeggenschap hebben over het bedrijf. De Europese Commissie biedt advocaten instrumenten om dergelijke controle aan te tonen, hoewel ze niet altijd effectief zijn, voegde hij eraan toe. “Dat is een complexe feitelijke analyse, waarbij met meerdere criteria rekening wordt gehouden. De EU biedt wel houvast, maar leidt niet in alle gevallen tot de gewenste duidelijkheid.”

Cedric Ryngaert, hoogleraar internationaal recht, bevestigt het betoog van Bennink tegenover BNR. Hij uitte zijn bezorgdheid over “de niet al te transparante financiële constructies die in deze sector al vrij gangbaar zijn, waardoor het niet altijd mogelijk is om te achterhalen wie de eigenaar is van een bankrekening of bedrijf.” “Dus eigenlijk heb je een Rus die zich gaat verschuilen achter andere mensen of identiteiten die zelf niet op de sanctielijst staan.”

Advocaat Heleen over de Linde wees erop dat het opzetten van constructies om sancties te vermijden illegaal is, maar ze voegde eraan toe dat de handhaving van deze wet gebrekkig is. Tot op heden zijn schendingen van de sanctiewetgeving grotendeels ongestraft gebleven, zei ze.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?