Rijke mensen moeten betalen voor de terugbetaling van de vermogensbelasting door de overheid: State Sec.

Image source - Pexels.com


Rijke Nederlanders zullen de miljarden euro’s schadevergoeding moeten betalen die de overheid moet betalen voor de spaarbelasting, die de Hoge Raad onrechtmatig heeft verklaard. Dat maakte staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscale) duidelijk tijdens een debat met de Tweede Kamer.

De overheid moet spaarders compenseren die de afgelopen jaren belasting hebben betaald over een fictief rendement dat ze door de lage rente in de praktijk niet konden halen. Hoe groot de getroffen groep spaarders is, is nog niet duidelijk. Afhankelijk daarvan kost de vergoeding tussen de net geen 3 miljard euro en bijna 12 miljard euro.

Het kabinet en de coalitie zijn nog in onderhandeling over waar dat geld vandaan moet komen. Maar wat Van Rij betreft worden de huidige begrotingsregels gevolgd. “De tegenvaller zit aan de inkomstenkant, die los je op aan de inkomstenkant, en je zoekt hem op in het domein waar hij is ontstaan”, aldus de staatssecretaris. Zolang de kosten niet boven de 4 miljard euro uitkomen, moet dat kunnen, aldus Van Rij.

Coalitiepartijen CDA en VVD zeiden ook extra geld te gaan lenen om een ​​deel van de kosten te dekken. “Wij zijn er geen voorstander van om het van de arbeiders af te pakken”, benadrukte CDA-Kamerlid Inge van Dijk. Ze zei ook bereid te zijn “indien nodig een beetje in de balans te laten”. Dat is politiek jargon voor het verhogen van de staatsschuld om financiële tegenslagen op te vangen.

Ook VVD-Kamerlid Folkert Idsinga waarschuwde dat het wellicht niet mogelijk zal zijn om het volledige bedrag dat nodig is voor de vergoeding “binnen het domein” van de spaarbelasting zelf te innen. Volgens de liberaal “zullen we veel breder moeten kijken, naar de uitgaven, naar veranderingen en naar de staatsschuld.”

Dat zou in strijd zijn met de begrotingsregels die de coalitiepartijen zijn overeengekomen. Ook minister van Financiën Sigrid Kaag heeft aangegeven daar tegen te zijn. Van de ministers van Financiën kan je volgens Van Rij “niets anders verwachten” omdat ze “streng getraind” zijn op het gebied van begrotingsregels.

In de Tweede Kamer lijkt een meerderheid de voorkeur te geven aan compensatie voor een zo klein mogelijke groep. Al zou deze relatief goedkope optie tot een stortvloed aan bezwaren kunnen leiden, en het is onduidelijk of de Belastingdienst ze allemaal aankan. Ook is er een groter risico dat de rechter in het voordeel van de klagers oordeelt, met nog steeds hoge kosten tot gevolg.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?