Restaurants, winkels, kappers en dierentuinen moeten om 17.00 uur sluiten: Outbreak Team

Image source - Pexels.com


Alle horecabedrijven, inclusief bars, cafés en restaurants, moeten de opdracht krijgen om elke dag om 17.00 uur te sluiten om het aantal nieuwe coronavirusinfecties te helpen verminderen, vertelde het Outbreak Management Team aan kabinetsleden. Tegelijkertijd moeten ook andere locaties sluiten, zoals kunst- en cultuurpodia, close-contactberoepen en attracties met meer voetverkeer, blijkt donderdag in de NOS en Telegraaf op basis van interviews met niet nader genoemde bronnen.

Als het wordt aangenomen, betekent dit dat theaters, concertzalen, bioscopen, kapsalons, dierentuinen, musea en andere locaties elke dag om 17.00 uur zouden sluiten. Essentiële winkels, waaronder supermarkten, drogisterijen, dierenwinkels en wasfaciliteiten, zouden nog steeds mogen uiterlijk 20.00 uur sluiten Alle locaties dienen om 05.00 uur weer hun deuren te mogen openen

Sinds 13 november moeten horecazaken en essentiële winkels op dat uur sluiten. Niet-essentiële winkels moeten elke dag om 18.00 uur sluiten Bioscopen en theaters hebben tot nu toe de vroege sluitingstijden ontweken, maar toegangspassen voor het coronavirus en toegewezen zitplaatsen zijn vereist.

“Het staat buiten kijf dat er maatregelen nodig zijn, en dat die stevig zullen zijn”, zei minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge voordat hij met OMT-leden in gesprek ging. “De ziekenhuizen kunnen het niet meer aan. Verpleeghuizen kunnen het niet meer aan. Thuiszorg is er niet meer”, vervolgde hij.

In de 12 dagen sinds de laatste regels van kracht werden, steeg het gemiddelde aantal dagelijkse besmettingen met het coronavirus van 13.400 naar 22.300. Donderdag daalde dat cijfer licht. Het was de eerste gemeten daling van het zevendaags voortschrijdend gemiddelde in acht weken. De Jonge en premier Mark Rutte houden vrijdagavond een persconferentie om nieuwe maatregelen bekend te maken.

Eerder op donderdag bleek dat de prioriteit van het OMT was om het onderwijs zoveel mogelijk open te houden. Denk hierbij aan basisscholen, middelbare scholen, beroepsscholen, hogescholen en universiteiten. Het was niet duidelijk of dat advies werd uitgebreid naar kinderdagverblijven en buitenschoolse opvang.

Deze kwestie had OMT-leden “hopeloos verdeeld”, meldt Telegraaf op basis van commentaren van bronnen. Intensive care-leider Diederik Gommers vertelde de Tweede Kamer deze week dat een harde lockdown met schoolsluitingen moet worden overwogen, omdat IC-medewerkers vaak moeten zorgen voor kinderen die naar huis worden gestuurd vanwege problemen met het coronavirus. Anderen drongen erop aan het onderwijssysteem volledig open te houden.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?