Regering weigert verplichte achtergrondcontroles in te voeren voor humanitaire hulpverleners

Image source - Pexels.com


De regering weigerde verplichte antecedentenonderzoeken in te voeren voor humanitaire hulpverleners, ondanks het feit dat steeds vaker door hulpverleners seksueel misbruik aan het licht kwam, meldt het Nederlandse Dagblad.

Het screenen van humanitaire hulpverleners blijft in handen van hulporganisaties omdat er geen sectorspecifieke VOG is. “Het integriteitsvraagstuk is de verantwoordelijkheid van de humanitaire diensten zelf”, zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Een VOG voor de humanitaire sector zou betekenen dat hulporganisaties wettelijk verplicht zijn om antecedentenonderzoek te doen bij hun medewerkers op beschuldigingen van seksueel en/of machtsmisbruik.

“We hebben met de screeningsautoriteiten van het ministerie van Justitie gesproken over sectorspecifieke VOG, maar die gaven aan dat het juridisch ingewikkeld is”, zegt Edwin van Gerween van het Rode Kruis tegen het Nederlandse Dagblad.

Factieleider van de BBB, Caroline van der Plas, zei dat de daders zich verstopten onder het mom van goed willen doen. “Mensen denken oh, ze willen mensen helpen, dus ze moeten goed zijn.” Zij is samen met SP-Kamerlid Jasper van Dijk en SGP-Kamerlid Chris Stoffer voorstander van een sectorspecifieke VOG.

Sommige leden van humanitaire hulporganisaties begrijpen de noodzaak van antecedentenonderzoek niet. “Onze leden snappen niet altijd waarom ze binnen hun organisatie een integriteitsbeleid moeten voeren”, zegt directeur Erik Boerrigter van Partin, de branchevereniging voor particuliere initiatieven.

De zaak van een Nederlandse hulpverlener die iemand die hij zou helpen in Malawi seksueel zou hebben misbruikt, wordt nog onderzocht. Er zijn waarschijnlijk veel andere gevallen van misbruik door blanke hulpverleners op het Afrikaanse continent die niet worden gemeld. “Alle alleenstaande, blanke mannen zoeken jongens en meisjes om seks te hebben. Dat weet iedereen. Het is een probleem”, zegt het slachtoffer in een interview met het Nederlands Dagblad.

“Als je als 21-jarige Nederlandse ‘kaaskop’ naar Malawi gaat en denkt dat je geen kracht hebt, vergis je je”, zei Boerrigter. “Als je met kinderen, ouderen of gehandicapten werkt, moet je een antecedentenonderzoek doen.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?