Regering schrapt ‘minder vlees eten’ uit campagne voor klimaatbewustzijn

Image source - Pexels.com


Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft het advies om minder vlees te eten verwijderd uit de campagne ‘Iedereen doet wat’ om het bewustzijn over klimaatverandering en de veranderingen die individuen kunnen doorvoeren om klimaatverandering te bestrijden, te vergroten. Dat gebeurde in overleg met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, omdat het onderwerp minder vlees eten te “politiek gevoelig ligt”, ontdekte dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier in documenten verkregen via de Wet op de openbare toegang, meldt de Volkskrant.

De campagne ‘Iedereen doet iets’, gelanceerd in 2019, geeft burgers tips om hun ecologische voetafdruk te verkleinen, inclusief informatie over het isoleren van hun huis, wandelen of fietsen in plaats van naar nabije bestemmingen te rijden en het installeren van een warmtepomp. Als het om voedsel gaat, raadt de campagne aan om seizoensgebonden voedsel te eten en voedselverspilling te verminderen. Maar het zegt niets over vleesconsumptie.

“Dat vonden we vreemd”, zegt Anne Hillhorst van Wakker Dier tegen de krant, omdat het een vaststaand feit is dat de consumptie van dierlijke eiwitten een grote bijdrage levert aan de opwarming van de aarde. De organisatie heeft daarom documenten opgevraagd rondom de totstandkoming van deze campagne. Het bleek dat de campagne het advies zou bevatten om twee keer per week vegetarisch te eten. Maar in april 2019 is dit advies op initiatief van het ministerie van Economische Zaken ingetrokken. “We willen niet expliciet ‘minder vlees’ communiceren”, omdat dit “politiek een heel gevoelig onderwerp is”, schrijft het ministerie in een interne communicatie.

Lafheid door de veilige weg te kiezen, aldus Wakkerr Dier. “Minder vlees eten is een van de beste dingen die consumenten zelf kunnen doen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. We vinden het zorgelijk dat een overheid dit niet tegen haar burgers durft te zeggen. Hier zit een lobby achter”, zegt Hillhorst tegen de krant.

PvdD-Kamerlid Frank Wassenberg zei geschokt te zijn door deze onthulling. “De feiten zijn dat de vleesproductie veel CO2 uitstoot en dat je kunt bijdragen aan het tegengaan van klimaatverandering door minder vlees te eten. Als het ministerie dat al politiek vindt, is dat zorgwekkend.”

Het door de overheid gefinancierde Voedingscentrum heeft minder vlees bovenaan de lijst met aanbevelingen voor duurzamer eten staan. “We hebben het ook naar voren gebracht als punt voor de campagne”, zegt een woordvoerder tegen de Volkskrant. “Maar ze hebben er geen gebruik van gemaakt. Een gemiste kans. Door 100 gram minder vlees per week te eten, verminder je je milieu-impact al met 7 tot 10 procent.” Volgens het Voedingscentrum eten Nederlanders in ieder geval meer vlees dan goed voor hen is, zo’n 900 gram per week voor mannen en 600 gram per week voor vrouwen, terwijl 500 gram per week voldoende is.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?