Regerende partijen willen Nederlandse productie groene waterstof meer dan verdubbelen

Image source - Pexels.com


Regerende partijen VVD en D66 willen dat Nederland zijn doelstellingen voor groene waterstofproductie meer dan verdubbelt. De wereld is veranderd sinds de doelen die in het Klimaatakkoord van 2019 zijn gesteld, zeiden ze, verwijzend naar de oorlog in Oekraïne. “We hebben geen tijd meer te verliezen”, zeiden de partijen tegen de NOS.

De doelstelling van het Klimaatakkoord is dat Nederland in 2030 4 gigawatt aan capaciteit heeft om groene waterstof te produceren. De VVD en D66 willen dat doel verhogen naar minimaal 8 gigawatt aan stroom opgewekt door windturbines op zee. De geproduceerde elektriciteit wordt vervolgens gebruikt om waterstof te maken via elektrolyse. Ook zou Nederland groene waterstof moeten importeren, zodat het zo snel mogelijk van Russisch gas af kan, aldus de partijen.

De partijen willen dat windparken die in de Noordzee worden gebouwd, worden gereserveerd voor waterstofproductie. Een groot deel van de 15 miljard euro die in het regeerakkoord voor duurzame energie is toegezegd, zou naar de productie van meer waterstof moeten gaan.

Volgens de VVD en D66 is Nederland met de Noordzee, waar de benodigde elektriciteit kan worden opgewekt en de gasinfrastructuur, klaar voor de transitie naar waterstof.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?