Regeerakkoord zou woensdag kunnen worden gepresenteerd; Gesprekken gaan maandag verder


Partijleiders van de VVD, D66, CDA en ChristenUnie kwamen vrijdagavond niet tot een regeerakkoord. “We zijn er bijna”, zei CDA-leider Wopke Hoekstra vrijdag na urenlang overleg. De verwachting is dat de partijleiders woensdag een akkoord hebben bereikt.

“We gaan nog wel even door”, zegt D66-leider Sigrid Kaag. Leider van de ChristenUnie Gert-Jan Segers zei dat de partijen maandagochtend verder praten: “We naderen het einde.”

VVD, D66, CDA en ChristenUnie overleggen dit weekend niet verder vanwege andere verplichtingen. Hoekstra heeft zaterdag een congres van zijn partij. Volgens Segers nemen de partijleiders zondag een vrije dag.

Begin volgende week worden de eerste documenten aan de politieke partijen voorgelegd, waarna het regeerakkoord in een debat in de Tweede Kamer kan worden besproken. Volgens ingewijden kan woensdag het regeerakkoord worden gepresenteerd. Volgende week heeft premier en VVD-leider Mark Rutte een drukke week. Dinsdag overlegt hij met experts over de situatie rondom het coronavirus en donderdag moet hij naar Brussel voor een EU-top. Hierdoor zijn de mogelijkheden om het akkoord met de Tweede Kamer te presenteren en te bespreken beperkt.

Lees ook:  Politie lost schoten tijdens protest tegen Rotterdam Covid-maatregelen; verschillende pijn

De lancering van het vierde kabinet-Rutte is de langste kabinetsformatie in de Nederlandse geschiedenis. Het zijn er meer dan 38 sinds de verkiezingen.

Veel plannen van het nieuwe kabinet zijn uitgelekt naar de media, zoals extra investeringen in onderwijs en kinderopvang voor de mensen met het laagste inkomen worden gratis.

Plaats een reactie