Regeerakkoord vandaag gepresenteerd na record lang vormingsproces

Image source - Pexels.com


Na een recordlang formatieproces presenteren de partijen die de afgelopen weken met elkaar onderhandelden, woensdag hun regeerakkoord. De partijleiders en deputaten van VVD, D66, CDA en ChristenUnie komen morgenochtend bij elkaar met de punten waar hun fracties nog aan willen sleutelen. Daarna zullen de partijleiders het akkoord toelichten in de zaal van de Tweede Kamer.

De VVD-fractie keurde dinsdag als laatste het regeerakkoord goed en had volgens plaatsvervangend partijleider Sophie Hermans enkele ‘inhoudelijke punten’. De kleine fractie van de ChristenUnie zei meer tot het akkoord te hebben gebracht dan in 2017, maar wil het woensdag hebben over “een paar punten die zwaar wegen”. De CDA-fractie gaf als eerste groen licht en is “zeer tevreden”, aldus partijleider Wopke Hoekstra. Hij wil het nog steeds hebben over ‘details’.

Enkele voorstellen in het regeerakkoord zijn al uitgelekt naar het publiek. Tot nu toe blijkt dat deze overheid vooral geld uitgeeft. Er worden vele miljarden geïnvesteerd in het tegengaan van CO2-uitstoot en stikstofneerslag, het aanpakken van de woningcrisis en het verbeteren van de koopkracht.

Bij de presentatie van het akkoord zullen de partijleiders vooral de beloofde ‘nieuwe impuls’ willen benadrukken. De vier partijen waren ook de oude coalitie en de oppositie zegt dat dit slechts een doorstart is van Rutte III. Donderdag debatteert de Tweede Kamer over het regeerakkoord. De namen van de kabinetsleden worden de komende weken bekend gemaakt. Het nieuwe ministeriële team wordt naar verwachting begin volgend jaar gepresenteerd.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?