Regeerakkoord goedgekeurd door alle vier de partijen


De fracties van VVD, D66, CDA en ChristenUnie keurden alle vier het regeerakkoord goed. Het CDA deed dat als eerste, dinsdagavond vroeg gevolgd door D66, de ChristenUnie en de VVD.

Het CDA is “zeer tevreden” met de voorstellen, maakte partijleider Wopke Hoestra bekend na een vijf uur durende bijeenkomst op het partijbureau in Den Haag. Er zijn “zoals altijd” een paar punten waar Hoekstra nog huiverig voor was. Maar dat zijn echte details, zei hij. Er is “grote tevredenheid en we kunnen aan de slag”, aldus Hoekstra. Leden van de CDA-fractie hebben onlangs “in belangrijke mate meegedacht, meeonderhandeld en meegeschreven”. Volgens Hoekstra zag er veel uit zoals verwacht en “mede daarom is er grote tevredenheid” over veel zaken in de overeenkomst.

D66-leider Sigrid Kaag maakte bekend dat haar partij akkoord gaat met het regeerakkoord. Volgens Kaag was er een “zeer positieve ontvangst” en stemden de D66-parlementariërs “met overtuiging in”. Op de vraag of haar partijgenoten om aanpassingen vragen, zegt Kaag dat ‘elke partij wel dingen heeft, kleinere wensen’. “Maar wat mij betreft moeten we kijken naar het grote geheel, de thema’s, de keuzes die zijn gemaakt. Waar het grote de boventoon voert, moet je soms het kleine kunnen laten vallen.”

Lees ook:  Nederland zal in dit stadium waarschijnlijk geen belofte voor fossiele brandstoffen ondertekenen bij Cop26

“We hebben meer dingen gewonnen dan vier jaar geleden”, zei ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers bij de bekendmaking van de goedkeuring van zijn partij. Hij zei dat hij een “paar punten” terugbrengt naar de informateurs. Segers noemde het een ‘goede overeenkomst’ die ‘veel van onze idealen’ bevat. Medisch-ethische kwesties blijven “zeer moeilijk”, erkende hij. Hij wil niet zeggen op welke punten de kleinste partij in de coalitie aanpassingen zou willen. Maar het “lijkt me sterk als het bij de ChristenUnie toch niet lukt, maar we hebben onze wensen.”

De VVD-fractie keurde het regeerakkoord goed, maakte plaatsvervangend partijleider Sophie Hermans bekend onder gejuich van de fractieleden. “De overeenkomst is zeer positief ontvangen door de fractie”, aldus Hermans. Ze gaat “enkele punten” bespreken met de informateurs. Ze weigerde in details te treden of te zeggen wat de ingewikkelde problemen waren. “De overeenkomst als geheel is positief ontvangen.” Ze zei dat de 34 VVD-parlementariërs de tijd namen om te overleggen. “Het is een afspraak waar we de komende jaren aan moeten werken. Dus ik vond het essentieel dat we de tijd namen die we nodig hadden.”

Lees ook:  Luchtvaartmaatschappijen willen enkele Schipholvluchten naar Rotterdam verplaatsen; Groningen ook beschikbaar

De partijleiders komen woensdagochtend weer bijeen met de informateurs om de door hun fracties gevraagde aanpassingen te bespreken. Daarna wordt het akkoord aan het publiek gepresenteerd.

Plaats een reactie