Regeerakkoord “evenwichtig” en “goed”, zeggen partijleiders

Image source - Pexels.com


De partijen in het kabinetsformatieproces zijn erin geslaagd om “een dunner regeerakkoord” te schrijven dan vier jaar geleden, zei ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers. Volgens hem maakten ze minder gedetailleerde afspraken. Dat biedt meer ruimte voor de Tweede Kamer. Het regeerakkoord van 2017 telde ongeveer 70 pagina’s.

D66-leider Sigrid Kaag noemde de onderhandelingsresultaten “mooi en evenwichtig”. Ze zei dat ze het “met plezier en hoop” aan haar partijleden zou presenteren. Dinsdag bespreken de fracties van de vier partijen de afspraken.

VVD-leider Mark Rutte sprak van “een goed akkoord” maar benadrukte dat alles staat of valt met de uitvoering. Zijn CDA-collega Wopke Hoekstra is blij dat de onderhandelingen eindelijk rond zijn. “Het duurde lang, en het had soms iets van een tang loslaten,” zei hij. Ook Hoekstra merkte op dat hij tevreden was met het resultaat.

Partijen hebben altijd aangegeven te streven naar een regeerakkoord in grote lijnen. Dat is niet helemaal gelukt, aldus informateur Wouter Koolmees (D66). “Er zijn weer wat afspraken gemaakt.” Meer details over de overeenkomst heeft hij nog niet vrijgegeven. “We zijn er nog niet. We moeten eerst naar de facties.”

Nadat de fracties het akkoord hebben besproken, komen de partijleiders woensdagochtend weer bijeen om mogelijke voorgestelde aanpassingen te bespreken. Het akkoord wordt later die ochtend gepresenteerd. Dan zullen de informateurs ook meer uitleg geven.

Het akkoord wordt waarschijnlijk donderdag in het parlement besproken. Na het debat kan Rutte het stokje overnemen als informateur. Hij zal dan een ontmoeting hebben met de toekomstige ministers. Het nieuwe kabinet zal ergens in de tweede week van januari, mogelijk op 10 januari, worden beëdigd.

Het regeerakkoord kwam 217 dagen na de parlementsverkiezingen in maart tot stand.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?