Recordaantal moties van wantrouwen tegen kabinet Rutte III

Image source - Pexels.com


Het kabinet-Rutte III brak een record, maar niet het vieren waard. Het nu demissionaire kabinet kreeg de meeste moties van wantrouwen en afkeuring ooit van de Tweede Kamer, meldt de Telegraaf op basis van cijfers van het Parlementair Documentatiecentrum.

Met 36 moties van wantrouwen en 15 van afkeuring nam Rutte III het “wantrouwenrecord” over van zijn voorganger Rutte II. Meest recentelijk werden Sigrid Kaag en Ank Bijleveld beiden gecensureerd wegens chaotische evacuaties uit Afghanistan nadat het land in handen van de Taliban was gevallen, wat resulteerde in hun ontslag als respectievelijk minister van Buitenlandse Zaken en minister van Defensie.

Hoogleraar politicologie Bert van der Braak vindt dat de Kamer te snel naar deze zwaarste politieke instrumenten grijpt. Hij vreest dat het de reputatie van de Kamer schaadt. “Het signaaleffect is volledig verdwenen”, zegt Van der Braak tegen de Telegraaf.

Carla van Baalen, hoogleraar parlementaire geschiedenis, zei tegen de krant dat de moties “meer een profileringsinstrument voor de oppositie” zijn geworden.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?