Rechter beveelt restaurant Utrecht dicht te blijven wegens overtreden Covid-checkregels

Image source - Pexels.com


Een Utrechts veganistisch restaurant waarvan de eigenaren weigeren hun gasten te controleren op toegangskaarten voor het coronavirus, moet voorlopig gesloten blijven, oordeelde de bestuursrechter in Utrecht donderdag. De gemeente heeft dinsdag Waku Waku gesloten en de sloten op de deuren gewijzigd, vanwege hun voortdurende weigering om de passen te controleren, die sinds zaterdag verplicht zijn.

Kort nadat de rechtbank de uitspraak had gedaan, verzamelden demonstranten zich voor de locatie. De politie heeft meer dan honderd mensen gearresteerd omdat ze woensdag op de Vredenburg demonstreerden in strijd met regels die hen verbieden busbanen, fietspaden en ingangen van andere cafés te blokkeren. Ze kregen een alternatieve demonstratielocatie op 700 meter afstand aan het Jaarbeursplein aangeboden, maar weigerden te vertrekken.

Waku Waku wil hun gasten niet controleren omdat ze beweren dat dit discriminerend zou zijn voor sommige klanten. Het restaurant heeft aangegeven zich niet aan de regel te zullen houden. Het ingrijpen van de burgemeester was volgens de rechtbank terecht. De minister van Volksgezondheid heeft de huidige controlemaatregel ter bestrijding van het coronavirus ingevoerd en de gemeenten zijn verantwoordelijk voor de handhaving.

De maatregel beknot de grondrechten, volgens Waku Waku, en zei dat de situatie deel uitmaakt van een dubbele moraal. Het betoogde dat bijvoorbeeld supermarkten en warenhuizen geen coronapascontroles hoeven te doen, terwijl daar ook veel mensen samenkomen.

De rechtbank is niet degene die bepaalt wat de beste manier is om de pandemie te bestrijden, zei de rechtbank in zijn uitspraak. “Wat de rechtbank doet, is controleren of de maatregelen van de minister redelijk zijn.” De vragen van Waku Waku over het huidige beleid zijn terecht, maar de minister mocht een streep trekken om een ​​andere aanpak voor horecabedrijven te presenteren, aldus de rechtbank. Dat omvatte de opschorting van de regel van 1,5 meter social distancing en in plaats daarvan het verplicht controleren van coronaviruspasjes.

De eigenaren van het restaurant zijn “enorm teleurgesteld”, zeiden ze direct daarna via hun woordvoerder. “Ze gaan een paar dagen een stapje terug doen, maar ze zijn nog niet klaar en gaan door met vechten.” Volgens de woordvoerder worden vervolgacties overwogen. Het is niet mogelijk om tegen de beslissing in beroep te gaan.

De uitspraak bevestigt dat de Utrechtse burgemeester, Sharon Dijksma, en de gemeente adequaat hebben gehandeld, zei ze. “Ik ben me ervan bewust dat de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus drastisch zijn. Ze zijn in het belang van iedereen en daar moeten we ons aan houden”, zei ze.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?