Rechtbanken hebben slachtoffers in schandaal over kinderopvangtoeslag niet beschermd, zeggen rechters

Image source - Pexels.com


De rechtbanken hadden last van juridische tunnelvisie in het kinderopvangtoeslagschandaal. Ze slaagden er daarom niet in om tienduizenden ouders te beschermen, blijkt uit een evaluatie van het schandaal door rechters zelf, meldt het AD. Dit rapport verschijnt volgende week, maar het AD heeft er al naar gekeken.

Rechters kozen vaak de kant van de Belastingdienst, waardoor zij “een substantiële bijdrage leverden aan het in stand houden van de keiharde uitvoering” van de kinderopvangtoeslagregeling. Als gevolg hiervan moesten veel ouders al hun kinderopvangtoeslag terugbetalen voor zelfs de kleinste fouten, waardoor velen zelfs jaren later in financiële problemen kwamen, aldus de evaluatie, aldus de krant.

De evaluatie, uitgevoerd door een werkgroep onder leiding van rechter Jan van Catsburg van de rechtbank Midden-Nederland, noemde een uitspraak uit 2015 als voorbeeld. Toen oordeelde de rechtbank Midden-Nederland dat ouders 27.554 euro moesten terugbetalen omdat ze een openstaand bedrag van 77,32 euro hadden bij de Belastingdienst. “Zo’n openstaand bedrag, hoe klein ook, is voldoende om de volledige kinderopvangtoeslag terug te vorderen”, aldus de uitspraak.

De werkgroep beoordeelde tussen 2010 en 2019 alle 16.753 gevallen van kinderopvangtoeslag. Ze constateerden dat de rechter in slechts 23,2 procent van de gevallen in het voordeel van de ouders besliste. En dan oordeelde het hof van beroep meestal in het nadeel van de ouders. Wat het voor ouders nog moeilijker maakte, was dat ze zich meestal moesten verdedigen in de rechtbank omdat ze geen recht hebben op bezwaarprocedures in uitkeringszaken.

De onderzoekers concluderen dat rechters vaker de kant van burgers moeten kiezen, vooral als ze onevenredig worden getroffen als de uitspraak tegen hen ingaat. Rechters moeten zich meer inleven in de burger en niet alleen kijken naar de relevante feiten.

Slachtoffers in het kinderopvangtoeslagschandaal hadden eerder deze week een ontmoeting met koning Willem-Alexander. Volgens de NOS was het de eerste keer dat de koning een ontmoeting had met slachtoffers van het falen van de regering.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?