Recessie is waarschijnlijk, zeggen hoofdeconomen bij ING, Rabobank, ABN Amro

Image source - Pexels.com


Nederland kan welvaartsverlies en een mogelijke recessie in het verschiet verwachten. Dat zeggen de hoofdeconomen van banken ING, Rabobank en ABN Amro in het tv-programma Buitenhof. Er zijn nog tal van kanttekeningen, zoals hoe snel de gastoevoer uit Rusland zal worden stopgezet, of er een renteverhoging komt van de Europese Centrale Bank (ECB) en hoe de pandemie zich ontwikkelt in China.

Alles wordt duurder “wat er ook gebeurt”, aldus Ester Barendregt van Rabobank. “We verliezen welvaart, dat is wat er nu aan de hand is. Hoge inflatie zal afnemen, maar niet heel snel. We moeten vermogensverlies in rekening brengen rekening.”

Marieke Blom (ING) zei dat hoe snel we van Russisch gas afkomen, een grote rol zal spelen in wat daarna komt. “Als dat vandaag gebeurt, wordt verwarming nog duurder zodra contracten aflopen. De inflatie is hoog. De koopkracht gaat achteruit, mensen kunnen geen geld meer aan andere dingen uitgeven en het wordt voor bedrijven duurder om te produceren. Wij’ We stevenen af ​​op een recessie, wat volgens mij het grootste risico is dat dit jaar boven de Nederlandse economie hangt.”

Ook een eventuele renteverhoging door de ECB hangt boven de economie. De effecten daarvan zullen enige tijd nodig hebben om zich te laten zien en dat is volgens Sandra Phlippen (ABN AMRO) “het dilemma” voor ECB-president Christine Lagarde. “De grote vraag is of de renteverhoging verenigbaar is met de forse prijsstijgingen die na de zomer voor consumenten merkbaar zullen worden. Als hierdoor de koopkracht verslechtert zodat we in een recessie belanden, dan is de renteverhoging eigenlijk verkeerd. .”

Maar als de ECB de rente niet verhoogt, is de centrale bank niet geloofwaardig, zegt Phlippen. “Als burgers en bedrijven beseffen dat alles duurder wordt, worden aankopen vervroegd en wordt de prijsstijging een self-fulfilling prophecy.”

China speelt ook een belangrijke rol bij de vraag of Nederland in een recessie belandt, zegt Phlippen. “Een kwart van de bevolking zit daar sinds april in lockdown. Daardoor ligt de productie deels stil. Dit kan toeleveringsketens verstoren en de inflatie verhogen.”

De Nederlandse economie staat er volgens Phlippen niet slecht voor. “Dit jaar hebben we een gemiddelde groei van een paar procent. Deze krappe arbeidsmarkt kan vreemd genoeg goed gebruik maken van de werkloosheid. En we hebben tussen de 40 en 50 miljard euro aan spaargeld op rekeningen staan. Dat zullen mensen gebruiken om het huishouden op peil te houden .”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?