Rapper veroordeeld voor aanzetten tot geweld tegen premier, minister van Volksgezondheid

Image source - Pexels.com


Een 29-jarige man uit Deventer is vrijdag veroordeeld tot zes weken cel, waarvan vier weken voorwaardelijk, voor het aanzetten tot geweld tegen minister Hugo de Jonge en premier Mark Rutte. De zaak vloeit voort uit een dreigende tweet die hij stuurde kort nadat journalist Peter R. de Vries in het hoofd werd geschoten.

Bouke van de V., die de artiestennaam Convex Kafka gebruikt, plaatste op 6 juli 2021 kort na de aanslag een verklaring op Twitter. “Kunnen Taghi & Co niet achter Hugo of Mark aan in plaats van Peter R. de Vries?” twitterde hij. Onderzoekers in het verleden zeiden dat ze dachten dat de schietpartij in De Vries verband hield met vermeende misdaadleider Ridouan Taghi. Met ‘Hugo en Mark’ doelde hij op minister Hugo de Jonge en premier Mark Rutte. Dat is aanzetten tot geweld tegen autoriteiten, oordeelde de rechtbank.

Het was een misplaatste grap, zei de rapper, die inmiddels naar Spanje is verhuisd. Hij nam deel aan de zaak via een videolink. “Aanzetten was nooit mijn bedoeling. Het was een domme tweet en daar moet ik de consequenties van dragen.”

De officier van justitie vond de verklaring te ver gaan. “Dit soort dingen zijn de order du jour.” Ze doelde onder meer op de man die deze week dreigend met een brandende fakkel voor de woning van D66-leider Sigrid Kaag stond. “Er is maar één persoon nodig om dit te kiezen [message] op en wenden tot geweld.” De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van acht weken, waarvan vier weken voorwaardelijk.

In de uitspraak van de rechtbank werd gesproken over een tijd van grote polarisatie in Nederland. “Het is niet zo dat alles gezegd kan worden.” Aanzetten tot geweld tegen ministers bedreigt de democratische rechtsstaat. “Politici zijn systematisch het slachtoffer van bedreigingen en opruiing.” Ze vond dat een gevangenisstraf op zijn plaats was, ook om te voorkomen dat anderen hetzelfde zouden doen.

Van de V. was eerder veroordeeld voor smaad. Volgens de officier van justitie is hij in 2018 veroordeeld voor een dreigende tweet tegen politicus Thierry Baudet.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?