Rainbow Canon focust op LGBTQIA+ geschiedenis in Nederland

Image source - Pexels.com


Velen vinden dat het tijd wordt dat de geschiedenis van de LGBTQIA+-gemeenschap aandacht krijgt. Daarom is er een speciale Rainbow Canon in ontwikkeling, die het verhaal van de culturele en sociale geschiedenis van deze groep moet vertellen. De Rainbow Canon Foundation roept mensen op om ideeën te geven over evenementen, plekken en mensen die een plek verdienen in het overzicht.

Volgens de stichting, die deze oproep zondag – een dag voor Coming Out Day deed, vermeldt de Canon van Nederland niets over de LGBTQIA+-gemeenschap. De Canon van Nederland is een lijst van vijftig personen, plaatsen en gebeurtenissen die belangrijk zijn voor de Nederlandse geschiedenis. Daarom komt er voor het 75-jarig jubileum van belangenorganisatie COC een Rainbow Canon met 75 ramen. “We willen zelf iets maken en verhalen toevoegen”, zegt een woordvoerder van de stichting.

Het streven is om dit jaar de eerste windows online te hebben. Het gaat volgens de woordvoerder om de aids-epidemie, de invoering van de Transwet, het burgerlijk huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht en de eerste Gay Pride. Hoewel de focus van de onderwerpen op de Rainbow Canon waarschijnlijk van na de oorlog zal komen, zal de stichting ook proberen verder terug te gaan in de geschiedenis.

“We zien keer op keer dat de LGBTQIA-gemeenschap al eeuwenlang naar de marge van de geschiedenis wordt geduwd, daarom ben ik heel blij met het initiatief van de Rainbow Canon”, zegt Astric Oostenburg, voorzitter van belangenorganisatie COC Nederland, die de fundering. “We mogen de mensen niet vergeten die ons zijn voorgegaan in de strijd voor emancipatie. Als we blijven leren van het verleden, kunnen we de toekomst met optimisme tegemoet zien.”

LGTBQIA+ staat voor lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, queer, intersekse en aseksueel. Het pluspunt is voor alle andere geslachten, seksuele geaardheden en genderidentiteiten.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?