Raad van State waarschuwt voor ‘jojo-covid-beleid’

Image source - Pexels.com


De huidige tendens van het kabinet naar een “jojo-beleid” als het gaat om de beperkingen van het coronavirus kan grote gevolgen hebben, stelt de Raad van State in een advies over de herinvoering van de verplichte social distancing. Het kan burgers in verwarring brengen, waardoor ze minder snel geneigd zijn zich aan de regels te houden. En het zou de geloofwaardigheid en effectiviteit van de beperkingen kunnen schaden, aldus de Raad van State, meldt de NOS.

Het kabinet heeft woensdag de verplichte social distancing weer ingevoerd. Het betekent dat mensen 1,5 meter uit elkaar moeten blijven of een boete van 95 euro krijgen. De regering schrapte de maatregel in september. Vergelijkbare “jojo’s” zie je bij het advies om thuis te werken en verplichte mondkapjes in winkels en supermarkten. Het kabinet stond toe dat nachtclubs eind juli weer open gingen, om ze een paar weken later weer te sluiten toen de besmettingen toenamen.

“De afgelopen periode heeft opnieuw laten zien dat maatregelen te snel worden afgebouwd als het aantal besmettingen daalt”, aldus de Raad van State. “Het moet voorkomen dat op grond van de zeer begrijpelijke wens om de samenleving te heropenen, de doorgevoerde versoepelingen kort daarna worden teruggedraaid.” Dat zou kunnen leiden tot “maatschappelijke teleurstelling” en de effectiviteit en geloofwaardigheid van de maatregelen aantasten.

Ook de Gedragseenheid Coronavirus van het RIVM benadrukte deze risico’s meerdere keren, zegt hoogleraar gezondheidscommunicatie Julia van Weert (Universiteit van Amsterdam) tegen de NOS. “Ontspan niet te snel. Voorkom dat maatregelen moeten worden teruggedraaid. Het is heel moeilijk voor mensen om zich weer aan de regels te houden zo snel nadat hun mentaliteit is veranderd van: dat hoeft niet meer”, aldus Van Weert. “Bij twijfel kun je beter aan de veilige kant zitten: ontspan in stappen.”

Het demissionair kabinet staat onder druk om de coronamaatregelen weer aan te scherpen aangezien het aantal dagelijkse besmettingen ondanks het jojo-effect boven de 20.000 blijft. Vrijdag houden premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge een persconferentie over de situatie rondom het coronavirus. De persconferentie is een week eerder dan gepland.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?