Raad van Europa maakt zich zorgen over niet-gekozen Nederlandse burgemeesters

Image source - Pexels.com


De Raad van Europa maakt zich zorgen over de benoeming van Nederlandse burgemeesters en commissarissen van de Koning. Dat staat in een dinsdag gepubliceerd rapport van een commissie die de lokale autoriteiten in Europa in de gaten houdt. De commissie geeft er de voorkeur aan dat de burgemeesters en commissarissen worden gekozen door middel van verkiezingen.

In Nederland kan iedereen solliciteren naar de functie van burgemeester en commissaris. Gemeenteraden kiezen vervolgens een kandidaat voor burgemeester en Provinciale Staten voor commissaris. Zij stellen hun kandidaat voor aan de koning, die hen vervolgens benoemt.

Maar volgens de Raad van Europa zijn de rollen van deze bestuurders de afgelopen decennia steeds politieker en belangrijker geworden. Het rapport concludeert dat beslissingen over veiligheid, openbare orde of zelfs grondrechten steeds vaker op gemeentelijk of provinciaal niveau worden genomen. De burgemeesters en commissarissen stellen soms ook openlijk vraagtekens bij het landelijke beleid, bijvoorbeeld rond de lokale opvang van asielzoekers.

De commissie acht het daarom passend om voor deze functies verkiezingen te houden. Om “het recht van burgers te waarborgen om deel te nemen aan de lokale openbare aangelegenheden en om te voldoen aan de fundamentele beginselen van democratie”, aldus het rapport.

Ook constateert de commissie dat gemeenten sinds 2015 aanzienlijk meer taken hebben gekregen. Volgens het rapport hebben Nederlandse gemeenten en provincies een breed takenpakket, veel meer dan in andere Europese landen. De commissie beveelt aan dat de gemeenten voldoende middelen krijgen om de taken uit te voeren, met name in de bijstand en jeugdzorg.

De Raad van Europa is een vooraanstaande Europese mensenrechtenorganisatie, waarvan bijna 50 Europese landen lid zijn. De Raad maakt geen deel uit van de Europese Unie. Rusland en Turkije zijn ook lid van de Raad.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?