PvdA-leiders willen tijd nemen om fusie met GroenLinks te bespreken

Image source - Pexels.com


Het PvdA-fractiebestuur wil de tijd nemen om te praten over een intensievere samenwerking of zelfs een fusie met GroenLinks, zegt partijvoorzitter Esther-Mirjam Sent maandag in een brief aan partijgenoten. Ze zei dat het proces voorzichtig moet zijn en riep op om de discussies over linkse samenwerking te vertragen, “met de volgende parlementsverkiezingen als een stip op de horizon”, meldt de Volkskrant.

De discussie woedt onder PvdA-leden, met name de vooral jonge initiatiefnemers van het Rood Groen Manifest. Op het volgende PvdA-congres op 11 juni zullen zij een motie indienen om de fracties in de Eerste Kamer samen te voegen. Op maandag 9 mei komen de wetenschappelijke bureaus van beide partijen en Europese delegaties bijeen over linkse samenwerking. En vier dagen later gaan de PvdA-leden in gesprek met Attje Kuiken, de nieuwe PvdA-voorzitter in de Tweede Kamer.

Voorstanders van een fusie benadrukken dat snelle besluiten noodzakelijk zijn en wijzen op het belang van de Provinciale Statenverkiezingen en de daarmee samenhangende Eerste Kamerverkiezingen volgend jaar. Verschillende PvdA-beroemdheden, zoals de Amsterdamse wethouder Marjolein Moorman, de vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans en de parlementariërs Kati Piri en Khadija Arib, spraken hun steun uit voor een fusie.

Maar Sent drong in haar brief aan de PvdA-leden aan op voorzichtigheid en zorg. “Alle smaken zijn mogelijk, en dat bepalen we samen als leden”, zei ze. De partij zal een definitieve beslissing nemen nadat ze zich “verdiept” heeft in het onderwerp. “Dat zullen we ruim voor de volgende parlementsverkiezingen op het congres doen.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?