Protesten tegen Covid-maatregelen in verschillende Nederlandse steden


In meerdere steden zijn woensdagavond demonstraties gehouden tegen de maatregelen tegen het coronavirus. De deelnemers marcheerden door de straten van Utrecht, Sittard, Maastricht, Sneek en Roermond, droegen lichten als fakkels en lantaarns en eisten onder meer heropening van winkels en restaurants.

Het grootste protest tegen de coronamaatregelen vond plaats in Sittard. De demonstranten liepen door het stadscentrum met kaarsen, lantaarns en brandende gsm-lampen. De mars eindigde op de Markt, waar een muziekfeest werd gehouden, waaronder carnavalsmuziek. Volgens de organisatoren hadden zich op en rond de Markt tussen de 1.300 en 2.000 mensen verzameld.

Volgens woordvoerders van de organisatoren is de actie een voorschot op de aangekondigde openingen van winkels en horeca in Sittard en Geleen komend weekend. “Als tijdens de persconferentie van vrijdag blijkt dat de winkels en cafés nog steeds niet open mogen, gaan we volgende week woensdag verder. Dan zal de deelname veel groter zijn dan vanavond”, aldus een van de organisatoren. In dat geval wordt de Markt volgens de organisatoren te klein en breiden ze het evenement ook uit naar andere pleinen.

Lees ook:  Studie: Veenbessen kunnen het geheugen verbeteren en de ontwikkeling van dementie vertragen

Bij de Limburgse politie was woensdagavond niemand bereikbaar voor commentaar.

In Utrecht liep de demonstratie uit op een kleine botsing tussen deelnemers van het aangekondigde protest tegen de maatregelen tegen het coronavirus en tegendemonstranten. De politie kwam tussenbeide en de rust keerde al snel terug.

Ruim 150 mensen namen woensdagavond deel aan een processie bij kaarslicht in Maastricht. Ook zij demonstreerden tegen de coronamaatregelen. Net als in Sittard eisten ze de opening van winkels en de horeca. Met licht bewapende demonstranten marcheerden vanaf het Vrijthof door de stad en keerden een uur later terug naar het plein waar ze begonnen.

Ook in Roermond liepen ruim honderd mensen in een lange stoet vanaf de Nassaustraat in de wijk Het Veld. Sommigen van hen waren gekleed in carnavalsmode. Ze willen dat het kabinet een einde maakt aan de sluiting van winkels en restaurants.

Lees ook:  Pro-Rusland uitspraken van extreemrechtse Baudet die zorgen baren in het parlement

De demonstraties in de meeste andere steden verliepen vreedzaam. Tientallen mensen verzamelden zich onder meer in Arnhem, Sneek en Deventer.

Plaats een reactie