Protest in Groningen gepland nadat subsidies voor aardbevingen in een dag op waren

Image source - Pexels.com


De Groningse Bodembeweging (GBB) wil met nieuwe protestactie opnieuw aandacht vragen voor problemen door gaswinning in de provincie. De actiegroep kondigde het protest aan met SP-Kamerlid Sandra Beckerman en voormalig nachtburgemeester Chris Garrit een dag nadat een subsidiefonds voor het verbeteren van de kwaliteit van woningen in het fracking aardbevingsgebied in één dag op was.

Het protest staat voor zaterdag gepland in de binnenstad van Groningen, meldt RTV Noord. Al is nog niet duidelijk wat het protest precies zal inhouden. De rally is ook een reactie op het aftredende kabinet dat vorige week aankondigde dat de gaswinning in de provincie dit jaar waarschijnlijk verdubbeld zal worden.

Het subsidieplafond van 220,8 miljoen euro voor het versterken en verduurzamen van woningen in het Groningse gaswinningsgebied is binnen een dag bereikt. Dat heeft het SNN, dat namens het ministerie van Binnenlandse Zaken de aanvragen van Groningers afhandelt, bekendgemaakt. Maandag was een “ongekende dag met een echte stormloop aan sollicitaties”, zegt directeur Marjan Dol. De toonbank ging dicht toen het plafond was bereikt.

De aanvragen werden behandeld volgens het principe “wie het eerst komt, het eerst maalt”, aldus Dol. Volgens haar is het dan ook een “logisch gevolg” dat er direct bij opening om 9.00 uur lange wachtrijen ontstonden, zowel online als aan fysieke balies. “50.000 mensen wilden tegelijkertijd digitaal inloggen”, zegt Dol Lines ook buiten het gemeentehuis, maar die werden volgens de directeur rond het middaguur ontruimd. Aan de tien fysieke loketten kwamen maandag ruim 2.600 aanmeldingen binnen.

Bij het bereiken van het subsidieplafond was nog niet bekend hoeveel digitale aanvragen er waren ingediend. Door de wachttijden kon niet iedereen op tijd geholpen worden – rond middernacht was de online wachttijd ruim 100 minuten – waardoor niet ieders aanvraag voor de 10.000 euro subsidie ​​in behandeling wordt genomen. Een gevolg van een te klein budget, aldus Dol. “Voor de 53.000 adressen die in aanmerking komen voor de subsidie, zou er een budget van 530 miljoen euro moeten zijn”, zegt ze.

Verantwoordelijk staatssecretaris Hans Vijlbrief zei dat als de subsidie ​​om de kwaliteit van woningen in het aardbevingsgebied te verbeteren “dreigt te worden overschreden, we daar gewoon naar kijken”. Volgens Vijlbrief is het grote enthousiasme “een goed teken” waaruit blijkt dat de regeling populair is. Het duurt maanden voordat duidelijk is in hoeverre de subsidie ​​daadwerkelijk wordt toegekend. “Dat hangt er natuurlijk van af of al die mensen er recht op hebben”, aldus de staatssecretaris.

Het SNN informeert de Groningers binnen 13 weken over de verwerking van hun aanvraag.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?