Pro-Russische FvD zal Zelenskyy-toespraak voor parlement niet bijwonen

Image source - Pexels.com


Forum voor Democratie zal donderdag niet aanwezig zijn bij de videotoespraak van de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy in de Tweede Kamer, meldt de partij op Twitter. De FvD zegt het niet eens te zijn met een buitenlands staatshoofd dat het parlement in de Kamer toespreekt. Ook daarna zal de partij niet deelnemen aan het debat.

Volgens de FvD is “direct na zo’n toespraak van een vermoedelijk zeer emotioneel betrokken president… die ongetwijfeld een beroep zal doen op gevoelens van medeleven en een verhoogde drang tot handelen, niet het moment voor bezinning.” De partij benadrukte dat Kamerleden de oorlog met “rust en afstand” in de Kamer moeten bespreken.

Het standpunt van de FvD over wat de partij “de situatie in Oekraïne” noemt, is “voldoende bekend en is al uitgebreid toegelicht”, aldus de partij. De FvD is de enige partij in de Kamer die de Russische inval in Oekraïne niet heeft veroordeeld. In een debat over de oorlog beschuldigden andere politici de FvD-leider Thierry Baudet van het verspreiden van “brabbel” en “Kremlin-propaganda”.

GroenLinks-leider Jesse Klaver kreeg een motie aangenomen waarin de Algemene Rekenkamer werd opgeroepen om onderzoek te doen naar de Russische financiering van Nederlandse politieke partijen, ingegeven door Baudets aanhoudende steun aan Rusland en de weigering om de oorlog te veroordelen. Experts zeiden tegen televisieprogramma Zembla dat het Openbaar Ministerie beter zou zijn voor dit onderzoek, aangezien de Algemene Rekenkamer geen eigen opsporingsbevoegdheden heeft en zou moeten afgaan op vrijwillig verstrekte informatie van betrokken partijen.

Veel parlementariërs vragen zich hardop af of de FvD toegang moet hebben tot gevoelige informatie over de oorlog in Oekraïne. Voormalig FvD-lid Henk Otten ging zelfs zover dat hij Baudet een ‘Manchurian-kandidaat’ en ‘een politicus die de speelbal is van een vijandelijke macht’ noemde. Maar een voorstel om de FvD uit Oekraïne-briefings te blokkeren, kreeg geen meerderheid.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?