Pro-Rusland uitspraken van extreemrechtse Baudet die zorgen baren in het parlement

Image source - Pexels.com


Meerdere partijen in de Tweede Kamer maken zich zorgen over pro-Russische uitspraken van FvD-leider Thierry Baudet. Een paar uur nadat Rusland Oekraïne donderdag aanviel, vroeg Baudet zich af of het lidmaatschap van Nederland bij de NAVO “nog van deze tijd” is en wijt hij de Russische oorlogsverklaring aan de “tunnelvisie” van het Westen.

In een video op Twitter zei Baudet dat hij de escalatie van de spanningen tussen Rusland en Oekraïne voorspelde. “FvD is opgericht toen we in 2016 vochten tegen de associatieovereenkomst met Oekraïne”, zei hij. Volgens hem is de escalatie van de situatie te wijten aan het Westen, “dat vanuit een tunnelvisie naar de wereld kijkt, waarin alles Amerikaans en westers moet worden. Dit ontwricht de wereld, en Oekraïners zijn de eersten die lijden. Maar wij ook, bijvoorbeeld met de gasprijzen. Dat is ook niet goed voor Rusland. Het is voor niemand goed. Het Westen heeft dit veroorzaakt en de reactie van Rusland is nu maar al te voorspelbaar.”

“Verwerpelijk en gruwelijk”, zegt VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans tegen de krant. “De NAVO biedt Nederland een grote ring van bescherming tegen Rusland, dus de FvD brengt de veiligheid van de Nederlanders in gevaar.”

“Volstrekt krankzinnig, een echte puinhoop”, zei D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma over de tweet van Baudet. “Het bondgenootschap met onze bondgenoten is wat ons veilig houdt. Er is geen verstandig persoon in Nederland die vindt dat we de NAVO moeten verlaten. Wie dat voorstelt, heeft geen Nederlands belang voor ogen.”

PvdA-Kamerlid Kati Piri: “Suggereren dat we onze bondgenoten in de steek laten – en een deal sluiten met Poetin – is niet alleen dom en naïef, maar ook ongelooflijk gevaarlijk.”

GroenLinks-leider Jesse Klaver noemde Baudet “staatsgevaarlijk” en “niets meer dan Poetins lakei”.

Zelfs Geert Wilders, leider van de andere extreemrechtse partij PVV, die doorgaans vriendelijk is tegen Rusland, noemde de invasie donderdagochtend “een flagrante en verwerpelijke schending van de Oekraïense soevereiniteit”. “Het Westen heeft een grote fout gemaakt door het NAVO-lidmaatschap van Oekraïne niet uit te sluiten, maar er is geen excuus voor een Russische militaire invasie.” Hij is echter geen voorstander van Europese sancties tegen Rusland.

Ook Wybren van Haga en JA21, vorig jaar afgesplitst van de FvD, deden minder extreme uitspraken. Van Haga veroordeelde de aanslag en zei tegen sancties te zijn en zou liever hebben dat Nederland neutraal opstelt.

JA21 Kamerlid Derk Jan Eppink noemde de Russische invasie “een schandalige schending van het internationaal recht”. De partij eiste sancties. “Het volk van Oekraïne verdient onze volledige steun.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?