Prinsjesdag in NL vandaag; Kom niet naar Den Haag, zegt politie

Image source - Pexels.com


Vandaag is het Prinsjesdag in Nederland, maar vanwege de coronapandemie een veel kleinere versie dan normaal. Koning Willem-Alexander houdt een toespraak en demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra presenteert volgend jaar de rijksbegroting aan de Tweede Kamer. De politie in Den Haag riep Nederlanders op om niet naar de stad te komen.

“Er zal niets te zien zijn”, zegt een politiewoordvoerder tegen Omroep West. “Als je wilt kijken, kun je dat het beste thuis op de televisie doen.”

Net als vorig jaar zal het koninklijk paar niet met een koets door de stad toeren, maar met de auto naar de toespraak van de koning. Ook zal er geen ‘balkonscène’ zijn, waarbij de Royals vanaf Paleis Noordeinde naar het publiek zwaaien. De Grote Kerk, waar de koningsrede zal worden gehouden in aanwezigheid van parlementariërs en senatoren, is afgeschermd van het zicht en er zijn in een brede cirkel om het gebouw hekken geplaatst.

Parlementariërs en senatoren arriveren rond 12.45 uur in de Grote Kerk. Koning Willem-Alexander en koningin Maxima worden om 13.20 uur verwacht en de koning zal direct zijn toespraak houden waarin hij de plannen van het kabinet voor het komende jaar bekendmaakt. Minister Hoekstra van Financiën presenteert om 15.00 uur de begroting officieel aan de Tweede Kamer

Net als Prinsjesdag zelf, is de rijksbegroting 2022 wat verder verkleind dan gebruikelijk. Al heeft dat weinig te maken met de pandemie, en veel met de politieke situatie in Den Haag. Het kabinet-Rutte III regeert sinds januari als ‘conciërge’, toen het aftrad na een verwoestend rapport over het schandaal over de kinderopvangtoeslag. En er is nog steeds geen zicht op een nieuwe kabinetsformatie na de parlementsverkiezingen in maart. Een meerderheid van de Nederlandse kiezers vindt dat het tijd is voor nieuwe verkiezingen.

Als conciërgekabinet mag Rutte III alleen het land draaiende houden. Onderdeel daarvan is het maken en presenteren van een begroting. Maar aangezien het demissionair kabinet geen controversiële of politiek gevoelige beslissingen mag nemen, worden er vandaag geen verrassende onthullingen in de begroting verwacht.

Een aantal plannen lekte al naar de pers, zoals traditie in aanloop naar Prinsjesdag. Er gaat 1 miljard euro naar het bouwen van meer betaalbare woningen, zo’n 7 miljard euro gaat naar het terugdringen van de CO2-uitstoot, in totaal 860 miljoen euro per jaar gaat naar misdaadbestrijding, 300 miljoen euro gaat naar digitalisering en Defensie krijgt 100 miljoen euro extra.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?