Prinses Beatrix viert haar 84ste verjaardag

Image source - Pexels.com


Maandag is prinses Beatrix jarig. De prinses, die van 1980 tot 2013 koningin van Nederland was, viert haar 84ste verjaardag.

Beatrix werd geboren op 31 januari 1938 in Baarn en is het oudste kind uit het huwelijk van koningin Juliana en prins Bernhard. Zij trouwde op 10 maart 1966 met Claus von Amsberg. Samen kregen ze drie zonen: Willem-Alexander, Friso en Constantijn. Beatrix is ​​weduwe sinds 2002. In 2013 overleed haar zoon Friso aan de gevolgen van een ski-ongeluk.

Beatrix werd officieel koningin op de ochtend van 30 april 1980, toen haar moeder Juliana de akte van troonsafstand tekende. Zij werd die middag beëdigd en ingehuldigd als Koningin der Nederlanden in de Nieuwe Kerk, tijdens een plechtige zitting van de Staten-Generaal en in aanwezigheid van vertegenwoordigers van Europese koningshuizen.

Beatrix trad in 2013 af als staatshoofd, waarna haar zoon Willem-Alexander haar opvolgde. De prinses bleef de afgelopen jaren grotendeels buiten de schijnwerpers. De coronamaatregelen zorgden ervoor dat ze thuis moest blijven. Niet alleen vanwege mogelijke risico’s voor haar gezondheid maar ook omdat bijna alle evenementen werden afgelast of uitgesteld.

Ondanks de voorzorgsmaatregelen liep Beatrix eind 2021 de besmetting met het coronavirus op. Ze testte eind november positief na een vierdaags werkbezoek aan Curaçao. Prinses Beatrix was volledig ingeënt en kreeg een boosterprik voordat ze naar Curaçao vertrok. Tijdens het werkbezoek leerde ze vooral over de gevolgen van het coronavirus en natuurbehoud op het eiland.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?