Prinses Amalia (18) treedt toe tot topadviesorgaan Raad van State

Image source - Pexels.com


Prinses Amalia nam een ​​dag na haar 18e verjaardag officieel zitting in de Raad van State. De oudste dochter van koning Willem-Alexander werd ingeluid door haar vader en hield toen haar eerste toespraak. De troonopvolger noemde het een eer, maar zei ook dat ze nog veel te leren heeft.

“Sinds gisteren heb ik, zoals onze grondwet het plechtig stelt, ‘van rechtswege een zetel in de Raad van State’. En dat heeft alles te maken met het kantoor dat op me wacht. In de verre toekomst hoop ik”, begon Amalia. Ze realiseert zich echter ook dat de dag dat ze de worp bestijgt, ‘morgen’ kan zijn.

“Om mijn taak te vervullen en mij in te zetten voor het Koninkrijk, moet ik nog veel leren. Ik besef hoe weinig ik weet van de taken van de overheid, de beoordeling van wetten, het functioneren van de overheid en de functie van de rechtbanken,” vervolgde Amalia. De prinses hoopt na haar studie “regelmatig” de vergaderingen van de Raad van State bij te wonen.

Amalia herhaalde vervolgens de woorden die prinses Beatrix sprak tijdens haar introductie in 1959. “Voor een zeer lange tijd, leden van de Raad van State, zal ik mezelf als uw leerling beschouwen. Ik zal – bewust van mijn verantwoordelijkheid – proberen een goede student.”

Prinses Amalia hield haar eerste toespraak als troonopvolger voor de voorzitter van de Raad van State, haar vader koning Willem-Alexander. Ook haar moeder, koningin Máxima, en vicevoorzitter Thom de Graaf waren aanwezig. Amalia is woensdag 18 jaar geworden. Op die leeftijd kan ze officieel haar vader opvolgen als staatshoofd.

Koning Willem-Alexander zei met trots zijn dochter aan de Raad voor te stellen. De koning zei dit kort voor Amalia’s eerste toespraak als troonopvolger.

“Mijn vrouw en ik zijn verheugd om samen met onze oudste dochter in uw midden te zijn. We zijn trots om haar te begeleiden bij haar toetreding tot deze Raad, die zo’n belangrijke functie vervult in onze democratische rechtsstaat”, aldus Willem-Alexander. “Ik weet hoeveel expertise, ervaring en oprechte betrokkenheid er zijn samengebracht binnen de Raad. We zijn dankbaar voor je warme welkom aan onze dochter en voor je bereidheid om haar de komende jaren kennis te laten maken met de inhoud van je werk.”

Hij merkte ook op dat haar zetel in de Raad automatisch was volgens de grondwet. “Maar het gaat niet vanzelf. Het is een persoonlijke verbinding die je de mogelijkheid geeft om meer inzicht te krijgen in de vraagstukken die belangrijk zijn voor de toekomst van ons land. Een boeiende en veelkleurige leerschool.”

Willem-Alexander kan zich zijn kennismaking met de Raad in 1985 nog herinneren, vervolgde hij. “De eerste jaren kon ik door mijn tijd bij de marine en mijn studie niet vaak de deliberaties bijwonen. Maar toen veranderde dat. Ik heb warme herinneringen aan de vele woensdagen die ik hier aan de Kneuterdijk en op het Binnenhof doorbracht De verbinding met de Raad heeft niet alleen mijn kennis verdiept en mijn horizon verbreed, het heeft mij ook in contact gebracht met vele wijze en inspirerende mensen. Daar pluk ik tot op de dag van vandaag de vruchten van.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?