Premier Rutte en FM Hoekstra vertrokken naar Kiev om Russische dreiging MH17 te bespreken

Image source - Pexels.com


Premier Mark Rutte en minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra reizen dinsdag naar Kiyv om met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky te praten. De ontmoeting stond al enige tijd gepland, maar is door de oplopende spanningen tussen Oekraïne en Rusland in een ander licht geworpen, zei de premier vrijdag. Het Westen vreest een Russische invasie van Oekraïne, hoewel beide landen zeggen dat het niet zo snel zal gaan.

De situatie in Oekraïne is erg gespannen sinds een conflict over het mogelijke NAVO-lidmaatschap van het land. Rusland is hier fel op tegen en vindt dat het bondgenootschap zich te veel opdringt in Oost-Europa. Ondertussen maken onder meer de Europese Unie en de Verenigde Staten zich grote zorgen over een groot aantal Russische militairen, waaronder wapens, die zich langs de grenzen van Oekraïne hebben verzameld. Rutte noemde de situatie “zeer ernstig”.

Oekraïne heeft om militaire middelen en geld gevraagd om zich te verdedigen tegen een mogelijke aanval. Het land maakt zich ook zorgen over cyberaanvallen vanuit Rusland. Nederland heeft al aangegeven bereid te zijn wapens te leveren waarmee Oekraïne zich kan verdedigen. Hoe die bijdrage er precies uit gaat zien, is nog niet duidelijk. Bronnen vertelden het AD dat uit een inventaris van Defensie blijkt dat Nederland helmen, scherfvesten en metaaldetectoren zal sturen om mijnen naar Oekraïne te detecteren. De bronnen konden niet zeggen of er wapens op de lijst staan.

Rutte wil met dit bezoek laten zien dat het Westen “zichtbaar betrokken is”, maar hij zei niet te verwachten dat hij tijdens zijn bezoek deze week toezeggingen gaat doen.

De zorgen over de veiligheidssituatie in Oekraïne namen de afgelopen week verder toe. De Britse en Amerikaanse regeringen riepen al de nabestaanden van het ambassadepersoneel terug. Nederland ziet nog geen aanleiding om mensen te evacueren. Maar ambassademedewerkers die zich onveilig voelen, mogen natuurlijk het land verlaten, zei Hoekstra eerder.

Het kabinet had de afgelopen dagen regelmatig contact met onder meer VN-secretaris-generaal António Guterres en NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg. Ze hebben ook een ontmoeting met de Oekraïense premier Denys Shmyhal en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven. Ook zijn er bezoeken in het kader van MH17, waaronder een bezoek aan het Joint Investigation Team.

Na het overleg in Oekraïne reizen Rutte en Hoekstra woensdag af naar buurland Moldavië. Daar ontmoeten ze president Maia Sandu en premier Natalia Gavrilița. Ook daar staan ​​de toegenomen spanningen tussen Oekraïne en Rusland op de agenda, evenals “onze economische samenwerking, energie, versterking van de rechtsstaat”, aldus Rutte.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?