Politieke stagnatie gaf koninklijke familie meer jachttijd in natuurgebied: rapport

Image source - Pexels.com


De ministeries van Landbouw en Economische Zaken sleepten bewust de juridische procedure tegen de sluiting van natuurgebied Het Loo aan en vertraagden deze met meer dan een jaar, zegt Faunabescherming, die de juridische procedure startte, tegen Zembla. “Hierdoor werd bereikt dat de koninklijke familie en hun jagende gasten twee jachtseizoenen ongestoord konden blijven jagen met behoud van een onrechtmatig verleende openingssubsidie ​​voor het gesloten jachtgebied rond Paleis Het Loo”, aldus Fauna Protection.

Begin 2020 maakte Zembla bekend dat de Koning een subsidie ​​van 4,7 miljoen euro heeft gekregen voor het onderhoud van het natuurgebied rond Het Loo. Een essentiële voorwaarde voor die subsidie ​​is dat het reservaat minimaal 358 dagen per jaar voor het publiek toegankelijk moet zijn. Maar de Royals sluiten het natuurgebied elk jaar van 15 september tot 25 december, naar verluidt om binnen te gaan jagen.

Faunabescherming heeft bezwaar aangetekend bij de ministeries en eist dat het natuurgebied gedurende de vereiste dagen voor het publiek wordt opengesteld of dat de subsidie ​​wordt terugbetaald, meldt Zembla. Het bezwaarschrift is ingediend in april 2020. Volgens de wet heeft het ministerie zes weken de tijd om op bezwaar te beslissen. Maar Fauna Protection kreeg pas vijf maanden later, in september 2020, een reactie. Het ministerie verwierp het bezwaar en zei dat Fauna Protection in beroep kon gaan bij de rechtbank van Amsterdam.

Het natuurbeschermingsfonds deed precies dat, maar ontdekte dat het ministerie het naar de verkeerde rechtbank had gestuurd. De rechtbank is onbevoegd en verwees de zaak in december naar het College van Beroep voor het bedrijfsleven, waardoor de zaak opnieuw vier maanden werd uitgesteld. Het ministerie heeft het beroep in mei 2021 ontvangen en moet volgens de wet binnen vier weken een verweerschrift indienen. Dat gebeurde pas eind augustus.

Faunabescherming kreeg begin deze maand een brief van het ministerie waarin staat dat het geen “wettelijk belang” meer heeft bij het bezwaar omdat het jachtseizoen en de jaarlijkse sluiting van natuurgebied Het Loo inmiddels voorbij zijn.

“Ze hebben een heel slimme tactiek gebruikt”, zegt Peter Nicolai, bestuursrechtdeskundige en advocaat van Faunabescherming tegen Zembla. “We zijn naar de rechter gestapt. Ze hebben ons eerst naar de verkeerde rechter gestuurd. Toen reageerden ze veel te laat. En nu zeggen ze: je bent geen belanghebbende meer, want de subsidietermijn is nu verstreken.” Hij noemde het ‘onbehoorlijk bestuur’. “Dit is gewoon uitstellen om de koning uit de wind te houden. Het is een belachelijke handelwijze. Het doel: dingen laten ontsporen zodat de koning zijn ding kan doen.”

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft in reactie daarop aan Zembla erkend dat de procedure niet goed is verlopen. “Deze gang van zaken voldoet mogelijk niet aan de verwachtingen van een nieuwe bestuurscultuur”, schreef het ministerie.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?