Politie maakt zich zorgen over afnemend vertrouwen van het publiek

Image source - Pexels.com


Politie, Openbaar Ministerie (OM) en handhavers maken zich grote zorgen over de groeiende onvrede onder de bevolking. Blijven handhaven kan “leiden tot een fundamentele vertrouwensbreuk tussen politie en grote delen van de bevolking”, aldus het kabinet in advies. Ook constateerde de politie een “meer structurele en georganiseerde” ontduiking van de coronamaatregelen. “Nooit eerder in deze pandemie is zo’n mate van maatschappelijke onvrede waargenomen” dan nu.

De beladen discussie over de coronamaatregelen leidt tot forse krimp. “Als gevolg hiervan lijkt de bevolking steeds meer de legitimiteit van de handhaving van de resterende maatregelen in twijfel te trekken”, schreven de handhavers aan het kabinet. De “verdieping en verbreding” van de onvrede in de samenleving komt ook tot uiting in “gericht geweldgebruik tegen politie, handhavers, hulpverleners, autoriteiten en overheidsfunctionarissen”, constateren de politie, het OM en de handhavers.

Daarnaast staat de politie al onder druk “om de openbare orde te handhaven, demonstraties te begeleiden, illegale feesten te beëindigen en ongeregeldheden te voorkomen/bestrijden”. Terwijl veel politieagenten afwezig zijn “door daadwerkelijke ziekte, maar ook door quarantaine en isolatie.”

Ook waarschuwen ze dat de beoogde versoepeling van de maatregelen “binnen het maatschappelijk sentiment” niet “zonder gevolgen” kan worden teruggedraaid als dat nodig blijkt te zijn. Maar de handhavers zullen blij zijn als er regels komen. Dit zal leiden tot “een positievere waardering en beleving in de samenleving”, en zal er minder weerstand zijn tegen de maatregelen die blijven gelden. Als de toegangspas voor het coronavirus weer vaker wordt gebruikt, moet de politie mogelijk vaker helpen in “conflictsituaties” wanneer deze worden gecontroleerd.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?