Politie lost schoten tijdens protest tegen Rotterdam Covid-maatregelen; verschillende pijn

Image source - Pexels.com


De politie in Rotterdam loste meerdere waarschuwingsschoten tijdens rellen op de Coolsingel, een doorgaande weg in het centrum van de stad. “Er zijn verwondingen die verband houden met de schoten die zijn gelost”, bevestigt de politie in een verklaring. De NOS zei dat twee mensen gewond zijn geraakt nadat de politie gerichte schoten had afgevuurd. Eerder had de politie ook waarschuwingsschoten gelost.

Het was niet meteen duidelijk hoeveel mensen er in totaal gewond raakten. Ook waren er berichten dat een journalist op straat is aangevallen. Volgens lokale omroep Rijnmond is de journalist geslagen en is zijn camera vernield.

Het geweld brak los tijdens een demonstratie tegen coronavirusbeperkingen, waarbij velen hun bezorgdheid uitten over het 2G-toegangspassysteem voor coronavirus. Als het 2G-systeem wordt geïmplementeerd, betekent dit dat alleen mensen die zijn hersteld van Covid-19 en mensen die zijn ingeënt tegen de ziekte, toegang krijgen tot meerdere locaties, waaronder bars en restaurants. Momenteel maakt Nederland gebruik van het 3G-systeem dat binnen 24 uur na gebruik van de pas ook toegangspassen verleent aan mensen die negatief hebben getest op de besmetting met het coronavirus.

“Een demonstratie op de Coolsingel leidde tot rellen”, meldt de politie op sociale media. Een oproerpolitie van de politie werd ingezet om de orde te herstellen. “Op verschillende plaatsen zijn branden gesticht, vuurwerk wordt afgestoken en de politie heeft meerdere (waarschuwings)schoten gelost. De politie is in groten getale aanwezig en probeert de orde te herstellen.”

Tijdens de schermutselingen werden politievoertuigen en andere voertuigen in brand gestoken. Mensen ter plaatse zeiden ook dat waterkanonnen werden gebruikt om de menigte uiteen te drijven. Andere politieauto’s en bestelwagens werden ook beschadigd.

“Vreselijke beelden uit Rotterdam bereiken ons via allerlei kanalen. Dit heeft niets met demonstreren te maken maar met oproerig uitschot en naïeve domme volgelingen’, zegt Koen Simmers van de Nederlandse Politiebond. “Veel respect voor onze collega’s die dit bestrijden.”

Als gevolg van het geweld was ook het centraal station van Rotterdam gesloten. “Vanwege rellen in Rotterdam kunnen er tot nader order geen treinen van en naar Rotterdam Centraal Station rijden”, aldus de NS op Twitter. “Mede door de situatie in de stad worden er geen vervangende dienstbussen ingezet.” De nationale spoorwegen zeiden dat het updates zou geven op zijn sociale mediakanalen.

Ook zijn verschillende Rotterdamse metrohaltes gesloten, waaronder die bij het Centraal Station en het Stadhuis, maar ook de Beurs, Leuvehaven en Eendrachtsplein. Ook de digitale borden langs de ring A20 en op lokale wegen riepen automobilisten op om het centrum van Rotterdam te mijden, meldt het ANP.

Rijnmond meldde dat de demonstratie was georganiseerd door Protestgroep Feyenoord City en Dockers United. De laatste werd gelinkt aan verschillende berichten op sociale media waarin werd opgeroepen tot een nieuwe demonstratie op zaterdag op de Dam in Amsterdam, en betogingen in Nijmegen op 28 november en Utrecht op 4 december.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?