Politie hield slepende demonstranten van vrachtwagenkonvooien kort vast in Den Haag


De politie heeft zondagochtend in het Cars Jeans Stadion in Den Haag leden van het ‘Konvooi voor Vrijheid Nederland’ aangehouden, nadat ze ‘ruime kans hadden gekregen om te vertrekken’, meldt Omroep West. Truckers mochten aanvankelijk hun voertuigen niet terugbrengen naar het stadscentrum om mee te doen aan het protest van vandaag tegen Covid-beperkingen, maar nu heeft de stad deze aankondiging gewijzigd.

De onaangekondigde demonstratie van vrachtwagenchauffeurs, naar het voorbeeld van de Canadese “Freedom Convoy”-protesten, bezette zaterdag het stadscentrum van Den Haag. Demonstranten verzetten zich tegen de naleving door de regering van de Covid-voorschriften en hielden het verkeer in de stad op. Er werden vrachtwagens uit het stadscentrum besteld, maar we kregen te horen dat ze konden optreden in het stadion, de thuisbasis van het voetbalteam van ADO Den Haag. De burgemeester van Den Haag, Jan van Zanen, annuleerde later de demonstratie en gaf demonstranten zaterdag tot 15.30 uur de tijd om te vertrekken.

Lees ook:  Rusland zet 15 Nederlandse diplomaten het land uit, waaronder 14 in Moskou

Hoewel sommige demonstranten Den Haag verlieten, bleef een deel van het konvooi overnachten in het ADO-stadion en kondigde aan dat ze zondag opnieuw zouden protesteren. De politie heeft eerst hun voertuigen beveiligd om te voorkomen dat ze terugkeren naar het stadscentrum, maar later zei een woordvoerder van de burgemeester dat ze hun voertuigen zouden mogen parkeren op de Boorlaan naast het Malieveld, als ze later op de dag mee willen doen aan de demonstratie.

Een andere groep, Nederland in Verzet, demonstreert vanmiddag in Den Haag tegen Covid-beperkingen. De organisatie verwacht dat er 25.000 demonstranten komen opdagen, meldt Omroep West. De deelnemers marcheren langs een route die begint en eindigt in het Malieveld. Een soortgelijk protest georganiseerd door Nederland in Verzet vond vorige week plaats in Rotterdam.

Plaats een reactie