Politie arresteert betogers Extinction Rebellion in Amsterdam

Image source - Pexels.com


Bij een demonstratie van Extinction Rebellion in Amsterdam zijn zaterdag 18 tot 20 mensen aangehouden, bevestigt een politiewoordvoerder na berichtgeving van Het Parool. De groep vormde een blokkade op de Blauwbrug om aandacht te vragen voor de klimaatcrisis in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van volgende week

Omdat Amsterdam 1,20 meter onder zeeniveau ligt, kan het in de toekomst overstromen zonder aandacht voor het klimaat, aldus de evenementenpagina van de groep. “We zaten in het hart van de stad, vlakbij het gemeentehuis, om de aandacht te trekken van de partijen en kiezers en om rekening te houden met de klimaatcrisis”, zegt een woordvoerder van de groep.

Door de blokkade werd het verkeer gestremd. “Dat is vervelend, maar het zet mensen wel aan het denken over het klimaat”, aldus de woordvoerder.

Volgens Extinction Rebellion zijn zo’n 18 activisten gearresteerd en vier uur lang vastgehouden, zei een woordvoerder zaterdagavond. Allen zijn zaterdagavond vrijgelaten, aldus de woordvoerder.

Een politiewoordvoerder kon niet aangeven waarvoor de activisten zijn aangehouden. De evenementpagina voor de demonstratie waarschuwde de deelnemers echter dat het protest een ontwrichtende actie zou zijn, met het risico van arrestatie.

Ook andere klimaatactivisten in heel Nederland gingen zaterdag de straat op om aandacht te vragen voor milieukwesties voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen van volgende week. Op verschillende plekken in het land vonden zo’n 15 evenementen plaats, waaronder een duurzame modeshow, debatten met lokale politici en een demonstratie in Maastricht waarbij studenten gratis openbaar vervoer eisten.

De gebeurtenissen ondersteunen allemaal een ‘klimaatrechtvaardig beleid’, zei Faiza Oulahsen namens de Climate Crisis Coalition, die bestaat uit 11 verschillende klimaatorganisaties, waaronder Extinction Rebellion. Nederland moet “zo snel mogelijk van fossiele brandstoffen af, want ze voeden conflicten, oorlogen en de klimaatcrisis. De komende kabinetsperiode is daarvoor cruciaal”, aldus Oulahsen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?