Politicus doelwit in corruptieonderzoek keert terug als wethouder Roermond

Image source - Pexels.com


Oud-wethouder Jos van Rey keert namens de VVD Roermond terug in de gemeenteraad van Roermond, maakte formateur Dirk Franssen vrijdag bekend. In 2017 mocht Van Rey twee jaar lang niet bij de overheid werken nadat hij was veroordeeld voor corruptie, stemfraude, het lekken van vertrouwelijke informatie en het witwassen van geld.

Het nieuwe college bestaat uit vijf wethouders: twee van de LVR en één namens GroenLinks, VVD en PvdA. De LVR is de grootste fractie in de gemeenteraad met 11 zetels, gevolgd door GroenLinks met vijf en VVD en PvdA met elk twee zetels.

In eerste instantie zijn gesprekken gevoerd met drie partijen en het CDA. Maar Franssen sloot deze partij woensdag uit van verdere onderhandelingen.

De vier coalitiepartijen zullen de komende tijd verder werken om het regeerakkoord tot een definitieve versie te brengen. Ook dan worden de portefeuilles verdeeld. De andere kandidaat-wethouders naast Van Rey zijn Dirk Franssen namens de LVR, Marianne Smitsmans (GroenLinks), Vincent Zwijnenberg (VVD) en Felix van Ballegooij (PvdA).

Acht jaar lang handhaafden de grote partijen in Roermond een cordon sanitaire rond de LVR, omdat Van Rey werd verdacht en later veroordeeld voor fraude. Aan die uitsluiting is een einde gekomen sinds de laatste verkiezingen, toen GroenLinks en VVD aankondigden mee te willen doen in de voorgestelde coalitie.

De LVR is een afsplitsing van de VVD en ontstond in 2013 toen de VVD Van Rey onder druk zette om zijn kandidatuur voor de verkiezingen van 2014 op te geven op verdenking van corruptie. In april 2015 zette de VVD Van Rey het land uit.

Een paar jaar geleden werd Van Rey veroordeeld tot een jaar cel voor corruptie en verkiezingsfraude. Ook mocht hij een aantal jaren geen wethouder zijn. Die schorsing is nu afgelopen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?