Politici stellen minimumleeftijd voor om fastfood te kopen

Image source - Pexels.com


Het wetenschappelijk instituut van het CDA stelde voor om jonge kinderen, en mogelijk ook studenten, te verbieden fastfood te kopen als de restaurants hun menukaart niet gezonder maken. Volgens de denktank is een minimumleeftijd voor het kopen van fastfood een goede “big stick” om restaurants onder druk te zetten om voedzamer eten aan te bieden, meldt Trouw.

De denktank vergeleek fastfood met tabak en alcohol. De overheid legde leeftijdsgrenzen op aan deze onderdelen van een ongezonde leefstijl. “Ongezond eten richt nu meer schade aan dan roken”, zegt de denktank in een rapport aan de coalitiepartij. Het CDA was in het verleden terughoudend om overheidsingrijpen in ongezonde leefstijlen toe te staan. Maar volgens de denktank is de schade die ongezonde voeding veroorzaakt zo groot dat er grenzen moeten worden gesteld.

“Het is dweilen met de kraan open zolang de maatschappelijke oorzaken van een ongezonde leefstijl niet krachtig worden verminderd”, zegt CDA-zorgexpert Gerard Adelaar in het rapport. Er is zoveel goedkoop, ongezond voedsel dat een vrije keuze om gezond te eten niet echt bestaat, aldus de denktank.

Naast een minimumleeftijd voor fastfood stelde de denktank ook voor dat de overheid eisen zou stellen aan de hoeveelheden suiker, verzadigd vet, zout, bewerkt vlees en portiegrootte voor fastfoodrestaurants. Ook moeten gemeenten meer mogelijkheden krijgen om het aantal fastfoodrestaurants te beperken. En de overheid zou moeten kijken naar het aanbieden van gratis gezonde lunches op scholen en het subsidiëren van groenten en fruit.

Staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid doet al onderzoek naar het blokkeren van de opening van fastfoodketens in bepaalde gebieden, zoals in de buurt van scholen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?