Politici die het nachtleven promoten, Jezus, blackface Zwarte Piet ingesteld voor stadsverkiezingen

Image source - Pexels.com


Naast de meer gevestigde politieke partijen doen in maart ook een aantal opvallende lokale partijen mee aan de gemeenteraadsverkiezingen.

Veel verschillende kleinere partijen zullen hun geluk beproeven in Amsterdam, waar in totaal 26 partijen zich verkiesbaar stellen. De FeestPartij (The Party Party) wordt geleid door Üresin Deniz, bekend als de ‘lachgaskoning’. Zijn groep steunt de entertainmentsector in opdracht van partijoprichter Johan Vlemmix. Zelf doet Vlemmix mee aan De FeestPartij in Eindhoven.

Voormalig Forum voor Democratie-politicus Henk Otten, die in 2019 uit de partij werd gezet, is in Amsterdam in de running met zijn Groep Otten (GO). Hij pleit voor het afschaffen van allerlei ‘overbodige bestuursorganen’ en is voorstander van het houden van verkiezingen om de burgemeester te bepalen, in plaats van het huidige benoemingssysteem.

Ook drie partijen –– De Groenen (De Groenen), Basisinkomen Partij (Basis Inkomenspartij) en Piratenpartij (Piratenpartij) –– hebben de handen ineen geslagen en strijden als De Groenen Basis Piraten. Ook de jongeren van LEF hopen op een plek in de gemeenteraden in Amsterdam en Den Haag.

In 18 gemeenten, waaronder Amersfoort, Urk en Tholen, staat het feest Jezus Leeft op de lijst, met slechts één programmapunt: ‘Volg Jezus’. De partij schreef op haar website: “Het gaat erom te regeren zoals Jezus wil.”

Een partij op de stemming in Amersfoort noemt zichzelf Zwarte Piet is Zwart, een veelgebruikte uitspraak van voorstanders die erop aandringen dat de Piet-personages die Sinterklaas bijstaan, hun blackface-look behouden. Dit omvat meestal chocoladebruine gezichtsmake-up, een zwarte krullende pruik, prominente rode lippen en grote gouden oorringen, samen met een buffoonachtige houding. Partijleider Gimo Baram hoopt kiezers uit het rechtse spectrum aan te trekken, want PVV en FvD doen niet mee in de stad. Baram is zelf van Koerdische afkomst, maar zet zich in voor “het behoud van onze Nederlandse waarden en tradities”, zei hij onlangs tegen het AD.

Op het stembiljet in Den Haag staat de Nationale Bond tegen Overheidszaken, die zich onder meer verzet tegen de maatregelen tegen het coronavirus en de invoering van het 5G-telecommunicatienetwerk. De activistische partij noemt de overheid een criminele organisatie en wil deze niet langer financieren met belastingen.

Utrecht mag een stem uitbrengen op de kleurrijke straatmuzikant Marcello van der Wal, die altijd een korte broek draagt. Hij is de enige kandidaat met een verder onbeschreven blad en zijn programmapunten konden niet worden vastgesteld. In Hoorn doet Eenhoorn mee aan een partij die naar eigen zeggen ‘afkeer is van de Haagse situatie’.

De droog genaamde Partij voor de Inwoners in Noordwijk stelt volgens haar website “de eigen burgers op de eerste plaats”, en Doen!, uit dezelfde kustgemeenschap, belooft mee te doen aan “positieve politiek”. met een lijst voor alleen vrouwen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?