Plannen om woningen voor de zomer betaalbaarder te maken: De Jonge

Image source - Pexels.com


De middenhuur zou gereguleerd kunnen worden en de sociale huurwoningen gaan fors omhoog, aldus het ministerie van BZK. Deze zijn onderdeel van de plannen van minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening om wonen toegankelijker en betaalbaarder te maken, die in de zomer verder worden uitgewerkt.

“Als we huisvesting overlaten aan het vrije krachtenspel, geldt de survival of the fittest en komen mensen vast te zitten”, aldus De Jonge. “Een plek om te wonen is een grondrecht, maar de laatste jaren is het voor te veel mensen een ontoegankelijk voorrecht geworden.”

De Jonge zegt dat de Nationale Woon- en Bouwagenda, met in totaal zes programma’s die nog in ontwikkeling zijn, hierin verandering zal brengen. “De openbare huisvesting is terug”, zei hij. Het Rijk maakt prestatieafspraken met provincies, gemeenten, corporaties en marktpartijen die zo nodig kunnen worden afgedwongen.

Van de 900.000 woningen die naar verwachting tot en met 2030 worden gebouwd, moeten er volgens de nieuwe plannen 600.000 betaalbaar zijn. Hiervan moeten 350.000 woningen een gemiddelde huur hebben en betaalbaar zijn in de aanschaf en 250.000 sociale huurwoningen.

Ook moeten woningen sneller worden gebouwd met behulp van innovatieve processen. De regelgeving richt zich op zeven verstedelijkingsregio’s, waarbinnen tweederde van het totaal aantal woningen gebouwd moet worden. Ook komen er woningen voor groepen met specifieke behoeften en ouderen.

Andere initiatieven zijn onder meer het afschaffen van de verhuurdersheffing, het terugdringen van het aantal mensen met te hoge woonlasten en de focus op middelgrote huurwoningen. Eind 2022 zal duidelijk zijn hoeveel woningen er de komende 10 jaar per regio bijkomen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?