Plannen om voor kerst nieuw kabinet Rutte te vormen: bericht

Image source - Pexels.com


De vier partijen in het kabinetsformatieproces hebben een concreet plan om voor de kerst een regeerakkoord met Sinterklaas klaar te hebben en een kabinet te vormen, vertellen bronnen aan Nieuwsuur. VVD-leider Mark Rutte zal ook dit volgende kabinet leiden, aldus de bronnen.

Om dit te bereiken, sluiten de onderhandelaars van VVD, D66, CDA en ChristenUnie zich volgende week drie dagen af ​​in Zwaluwenberg. Een voor woensdag gepland coronavirusdebat wordt verplaatst naar dinsdag, zodat de partijen zich volledig kunnen richten op de formatie. “Ze gaan zichzelf opsluiten om concrete stappen te zetten. Er zijn de afgelopen weken veel knopen geïnventariseerd. Die moeten ze nu doorbreken”, zegt politiek verslaggever Arjan Noorlander tegen Nieuwsuur.

De Tweede Kamer, de Tweede Kamer, berispte vorige week de informateurs Johan Remkes en Wouter Koolmees over het langslepende proces van kabinetsformatie. In maart waren de parlementsverkiezingen. Ze wijten het slepende proces aan het feit dat de formatiepartijen pas de laatste vijf weken daadwerkelijk aan het onderhandelen zijn en aan de veelbesproken nieuwe bestuurscultuur.

Met betrekking tot de nieuwe bestuurscultuur werd gespeculeerd dat alle partijleiders fractieleiders zouden worden van hun partijen in de Tweede Kamer – in plaats van kabinetsleden. Maar dat idee lijkt van de baan. Volgens bronnen van Nieuwsuur wordt VVD-leider Mark Rutte voor de vierde keer minister-president in het nieuwe kabinet. Insiders verwachten echter dat Rutte het anders gaat doen dan in zijn vorige drie kabinetten. Hij zal waarschijnlijk meer ministers aanstellen, aangezien meerdere ministers in het kabinet-Rutte III zijn afgetreden vanwege problemen als gevolg van de hoge werkdruk.

Als alles volgens plan verloopt, benoemt koning Willem-Alexander medio december het nieuwe kabinet.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?